Srbija

[ Izvor: Nova.rs ]

24. 04. 2024. 12:49 0

Da li afrička prašina iz Grčke dolazi i do Srbije? (VIDEO)

Marsovski prizori stižu nam iz Atine koja se nalazi na udaru peščane prašine iz Sahare. Hrvatski mediji već pišu da peščana oluja stiže i kod njih za koji dan, a kakva je situacija sa Srbijom - priča meteorolog Slobodan Sovilj.

Atina i južni delovi zemlje ovih dana su bili obavijeni saharskom prašinom, a nijanse žute i narandžaste stvorile su nestvarnu atmosferu u gradu. Oblaci prašine, nošeni preko Sredozemnog mora iz Severne Afrike, obavili su Akropolj i druge znamenitosti Atine, pa je u sumrak grčka prestonica mnoge podsetila na površinu Marsa.

Sada hrvatski mediji pišu da je početkom aprila ova komšijska zemlja bila na udaru saharskog peska, ali ne u razmerima kao Grčka, ali da se očekuje da ova meteorološka pojava stigne do njih u narednim danima.

A kakva je situacija sa Srbijom? Meteorolog Slobodan Sovilj za Nova.rs govori da li će saharska oluja stići do nas i da li je to opasno.

- Te povećane koncentracije su rano jutros bile veoma visoke, pogotovo na jugu Balkana, u grčkoj oblasti Egeja, i maksimum koncentracije pustinjskog aerosola se trenutno izmešta ka istoku, preko Rumunije i Bugarske ka Crnom moru. Ekstremno su povećane koncentracije PM10 čestica u tom regionu, ali su van našeg područja - dodao je.

Na jugoistoku Srbije prljava kiša

Ali jedan deo naše zemlje će delimično biti pod uticajem ove meteorološke pojave.

- Ipak u našim krajevima će doći do blagog povećanja koncentracije u toku večeri i noće na jugoistoku Srbije. Tamo se naredne noći očekuju padavine, kiša pre svega, koja može biti prljava. U ostalim krajevima nema povećane koncentracije ovih čestica - navodi.

Dakle, glavnina tih izuzetno velikih koncentracija ide na istok, dok će se saharska oluja iz Grčke kod nas manifestovati kao prljava kiša, i to samo na jugoistoku zemlje. A koliko je to opasno?

- Kiša će padati i tokom dana, ali tokom noći stiže prljava kiša na jugoistok Srbije i trajaće do ujutru. Tada će koncentracija čestica pasti i u tom delu zemlje. U svakom slučaju, to će biti blago povišena koncentracija i ne može imati uticaja po zdravlje, sem što će nas iznervirati zbog prljavih kola i prozora. U ovoj koncentraciji takva prljava kiša nije opasna ni po useve - zaključuje sagovornik Nove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati