Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

29. 04. 2024. 16:00 13

Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv Milenijum tima

Kompanija "Milenijum tim" dobija milionske poslove od države i važi za blisku vlasti i Srpskoj naprednoj stranci. Međutim, prema informacijama Nova.rs, Prvo osnovno tužilaštvo, koje goni u ime državi, u poslednjih nekoliko meseci tužilo je ćerke firme ove kompanije - "Mostogradnju ing" i "Institut Goša", a sudski postupci se vode pred Privrednim sudom.

U poslednjih desetak godine “Milenijum tim” toliko je razgranao posao da je ušao u sve pored srpskog biznisa - od poslova gasifikacije, preko hotelijerstva i vinogradarstva, do izgradnje puteva, mostova, naučnih instituta…

Vlasnici te kompanije su Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, a ona u svom posedu, prema dostupnim padacima, ima više desetina ćerki firmi. Među njima je i "Mostogradnja ing", jedno od preduzeća koje je već dobilo posao u Surčinu, na projektu EXPO 2027. Ta firma je inače sklopila sporazum o strateškom partnerstvu sa nekadašnjim gigantom, državnom “Mostogradnjom”, koja je već neko vreme u stečaju, da bi na kraju prošle godine obezbedila i rekordnu zaradu.

Međutim, baš u decembru 2023. Prvo osnovno tužilaštvo podnelo je tužbu upravo protiv “Mostogradnje ing” i još jednog fizičkog lica, a predmet se nalazi pred Privrednim sudom. Ipak, prema dostupnim podacima, za skoro pet meseci nije održano nijedno ročište.

Ipak, imajući u vidu da je reč o firmi koja je u vlasništvu biznismena od kojih je bar jedan očigledno blizak SNS, budući da dolazi na njene konvencije, ovakav potez Tužilaštva mogao bi se posmatrati i kao iznenađenje.

U nameri da saznamo zašto je podiglo tužbu, odnosno koji je njihov zahtev i o kakvom je postupku reč, kao i protiv kog fizičkog lica je prijava podneta, tražili smo odgovore na ta pitanja od Prvog osnovnog tužilaštva. Takođe, pozivajući se i na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tražili smo i da nam dostave prijavu koju su podneli Privrednom sudu.

Međutim, osim informacije da je optužni predlog podnet, Tužilaštvo nam nije dostavilo nijedan podatak više.

- Obaveštavamo vas da je proverom kroz elektronski upisnik SAPO utvrđeno da je ovo tužilaštvo dana 13. 12. 2023. podnelo Privrednom sudu u Beogradu optužni predlog protiv navedenog privrednog društva i odgovornog lica, kao i da su kompletni spisi predmeta dostavljeni Privrednom sudu, te je potrebno da se za dostavljanje traženih dokumenata obratite navedenom organu - piše između ostalog u odgovoru za Nova.rs.

U najmanju ruku je neobično da Tužilaštvo nema podatke o predmetu koje je dostavilo sudu po sopstvenoj prijavi, a imajući u vidu da smo se pozvali na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u obavezi su da nam dostave prijavu, odnosno optužnicu koju su predali Sudu.

Na osnovu broja predmete, u kome se navodi oznaka PK, može se jedino zaključiti da je tužba protiv “Mostogradnje ing” podneta zbog privrednog prestupa.

Zbog privrednog prestupa u Požarevcu je pre šest meseci tužen i Institut Goša, koji je takođe u vlasništvu Milenijum tima. Među tuženima je i u ovom slučaju jedno fizičko lice, a prijavu je podnelo Prvo osnovno tužilaštvo. Do sada je održano pet ročišta.

Inače, Institut Goša je “pao” u ruke "Milenijum tima" 2018. godine, kada je prodat za 970.000 evra. Zgrada tog instituta je u novembru 2022. srušena, a mediji su pisali da će da na tom mestu zidati stambeno-poslovni kompleks.

Kao i druge firme "Milenijum tima", i "Goša" dobija brojne poslove od države. Od početka godine samo im je EPS dodelio pet ugovora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati