Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

08. 05. 2024. 07:00 7

PRO TENT - obrenovačko SNS čudo od zarade?!

Pro Tent je na kraju 2022. godine imao 8.679 radnika, ali najveći broj njih (gotovo 7.682) samo je formalno zaposlen u Pro Tentu, dok suštinski radi u EPS-u. Iz najnovijeg finansijskog izveštaja za 2023. godinu, Pro Tent još jednu godinu beleži rast i ukupnih prihoda i profita. Ukupni prihodi povećani su sa 15,3 na 17,7 milijardi dinara dok je neto dobit uvećana sa 120,6 na 147,6 miliona dinara.

Upravo u ovoj činjenici krije se i objašnjenje zbog čega je polovinom decembra prošle godine resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović doneta odluku, tik pred parlamentarne izbore, da se samo radnicima EPS-a i Pro Tenta dodeli decembarski bonus od 20.000 dinara.

Istraživano je šta ustvari radi Pro Tent i zbog čega su baš njegovi radnici, pored EPS-ovih, zaslužili novogodišnji bonus iako ovo nije jedino preduzeće koje je država na početku tranzicije istrgla iz naručja EPS-a i pustila na slobodno tržište, a nije nijedino čije usluge EPS autsorsuje u nedostatku svojih kapaciteta. Šta se krije iza njegovog ekonomskog uzleta poslednjih nekoliko godina?

Pro Tent je osnovan 2003. godine sa idejom da nudi usluge mašinskog i elektro održavanja, a nastao je zapravo izdvajanjem iz EPS-a svih njegovih delova koji se ne bave osnovnom delatnošću u prvom tranzicionom pokušaju restrukturiranja srpske elektroprivrede, piše Forbes Srbija.

Dve godine kasnije osnivačka i vlasnička prava prenose se sa EPS-a i preduzeća TENT na državu, koja je od 2005. vlasnik 100 odsto kapitala Pro Tenta. Prvobitna zamisao da ovo preduzeće izađe na tržište, odnosno da osim EPS-u svoje usluge nudi i drugim kompanijama, nikada, međutim, nije zaživela. Zbog te činjenice, Pro Tent je godinama poslovao loše i neretko knjižio finansijske gubitke. Njegova delatnost u međuvremenu je proširena, pa je osim usluga mašinskog i elektro održavanja počela da se bavi i pružanjem usluga obezbeđenja, odnosno da snabdeva hranom radnike EPS-a, ali i da EPS-u nudi usluge svake vrste, od operativnih i tehničkih, do administrativnih i pravnih.

Njegov sadašnji direktor Slobodan Vujičić, u pismu koje je decembra 2021. godine uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću piše, između ostalog, i da je Pro Tent za vreme bivše vlasti bio više puta pred gašenjem. Vujičić u pomenutom pismu, čiji sadržaj je zapravo pružanje podrške tadašnjem generalnom direktoru EPS-a Miloradu Grčiću zbog "medijske hajke“ koja se, prema tvrdnjama Vujičića, vodila protiv njega, ističe da Grčić ne može biti jedini krivac za krizu u EPS-u, ali zato jeste najzaslužniji za "očuvanje i napredak Pro Tenta" i dodaje da preduzeće kojim rukovodi "nikada nije bilo stabilnije a radnici nikada zadovoljniji" nego što je to od kada je Grčić došao na čelo EPS-a.

Podsetimo, nekadašnji v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, spekulisali su mediji, trebalo je nakon odlaska iz tog preduzeća, a posle kolapsa koji je u EPS-u usled lošeg rukovođenja usledio decembra 2021. godine, dođe na čelo upravo Pro Tenta, ali se to ipak nije desilo.

Činjenica je, gledajući rezultate Pro Tenta iz finansijskih izveštaja, da ovo preduzeće poslednjih godina beleži turbo uzlet. Iz najnovijeg finansijskog izveštaja za 2023. godinu, Pro Tent još jednu godinu beleži rast i ukupnih prihoda i profita. Ukupni prihodi povećani su sa 15,3 na 17,7 milijardi dinara dok je neto dobit uvećana sa 120,6 na 147,6 miliona dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati