Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

10. 05. 2024. 09:20 2

Država najveći žirant Srbijagasu i EPS-u

Na kraju marta ove godine, prema podacima Uprave za javni dug, ukupan iznos garantovanog duga iznosi 212 milijardi dinara ili 1,8 milijardi evra, a najviši iznos garancija izdat je za Srbijagas, ukupno 635,2 miliona evra, što je nešto više od trećine ukupne sume. Na drugom mestu po visini su garancije date Elektroprivredi Srbije (EPS), i to u iznosu od 544,8 miliona evra.

U budžetu za 2024. inače stoji da Srbijagas i ove godine može da računa na 230 miliona evra garancija za finansiranje "kapitalnih investicija za razvoj distributivne mreže, uključujući merne stanice, kao i rehabilitaciju gasovodnog sistema i jačanje transportnih kapaciteta gasovoda u Republici Srbiji", piše Biznis.rs.

Kada je reč o kreditima koje Srbijagas već otplaćuje, prema podacima iz ovogodišnjeg budžeta, samo ove godine za otplatu rata koje dospevaju na osnovu 25 aktivnih pozajmica, potrebno je obezbediti 177,5 miliona evra - gotovo koliko i za sve kredite koje je za infrastrukturne projekte odobrila kineska Export - Import banka.Tome treba dodati i oko 1,1 milijardu dinara, kolika je vrednost dve ovogodišnje rate kredita u domaćoj valuti koje je Srbijagas podigao kod AIK i UniCredit banke.

Srbijagas se uglavnom zadužio kod domaćih banaka, pa osim kod AIK i UniCredit banke, gde su krediti odobreni u domaćoj valuti, ima devizne kredite kod Banca Intesa, OTP, NLB Komercijalne, Raiffeisen i Banke Poštanske štedionice.Tim novcem Srbijagas finansira projekte poput izgradnje gasovoda do Severne Makedonije, Bugarske i Mađarske i razvoja lokalnih gasovoda, ali se zaduživao i za likvidnost.

EPS, sa druge strane, ove godine od države može da računa na garancije radi finansiranja revitalizacije Vlasinskih hidroelektrana (92 miliona evra), izgradnje vetroparka Kostolac (65 miliona evra), ali i izgradnje hidroelektrane Buk Bijela (250 miliona evra), revitalizacije "Đerdapa 2" (213 miliona evra), kao i revitalizaciju hidroelektrana Bistrica i Potpeć (ukupno 100 miliona evra).

Država je spremna da garantuje i zaduživanje EPS-a od 135 miliona evra kod Azijske investicione banke za izgradnju solarne elektrane Klenovnik. Kada je reč o postojećem garantovanom dugu EPS-a, on vredi ukupno 544,8 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati