Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

19. 04. 2024. 18:51 3

Plate u Srbiji gube trku sa potrošačkom korpom

Prosečni mesečni prihodi (u novcu i u naturi) domaćinstava u Srbiji u 2023. godini iznosili su 87.973 dinara, a izdaci za ličnu potrošnju bili su 88.244 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Podatak da je prosečna zarada bila niža od prosečne lične potrošnje ne iznenađuje predstavnike sindikata jer, kako kažu, oni godinama ukazuju na to da su plate i standard građana svake godine sve niži.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović u razgovoru za Biznis.rs ocenjuje da, bez obzira na to što se plate nominalno povećavaju, većina zaposlenih kroz zarade ipak gubi trku sa cenama.

- Zarade ne prate inflaciju, izdaci za prostu egzistenciju su veći nego prihodi, a najugroženija kategorija su oni koji primaju minimalnu zaradu. Radnici koji rade za minimalac imaju duplo niže zarade od iznosa izdataka za ličnu potrošnju koji su skoro 90.000 dinara. Oni su u izuzetno teškoj situaciji, težoj od onih koji primaju prosečne plate - stiče Mihajlović.

Prošle godine su upravo zbog visoke inflacije, koja je u proseku bila 12,1 procenat u prvom delu godine, sindikati tražili da se minimalna zarada poveća dva puta, ali taj predlog predstavnici vlade i poslodavaca nisu prihvatili.

- Predlog je odbijen jer su naznake bile da će se inflacija do kraja godine sniziti, ali u svakom slučaju minimalna zarada nije ni blizu iznosa potrošačke korpe, a mi se upravo zalažemo da se to izjednači. Po zakonu, ukoliko ima većih poremećaja, odnosno odstupanja što se tiče inflacije, postoji mogućnost da se više puta u toku godine pregovara oko minimalca. Ideja je tada bila da se zaštite najugroženije grupe radnika, a to su oni koji primaju minimalne zarade. Ukoliko odstupanja budu veća mi ćemo tražiti da pregovaramo više puta o povećanju iznosa i u ovoj godini - najavljuje sagovornik.

Na pitanje da li misli da će minimalna zarada u narednoj godini biti bliža minimalnoj potrošačkoj korpi, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da je realno da se poveća za više od osam odsto.

- Sada je minimalna potrošačka korpa oko 60.000 dinara, što bi značilo da minimalna zarada u ovoj godini treba da bude između 55.000 i 60.000 dinara, a da bi u sledećoj minimalac trebalo da bude povećan za više od 20 odsto da bi dostigao minimalnu potrošačku korpu - smatra Mihajlović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati