Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

23. 03. 2024. 18:21 11

Država prodaje ostatke PKB-a, evo ko dobija zemljište

Nekada je bila PKB korporacija, a ono što je od nje ostalo posle privatizacije iz 2018 - a ostalo je prilično - promenilo je 2021. godine ime u Agroindustrijsku korporaciju Padinska skela. I sada se veliki deo imovine - čak 621 parcela gradskog građevinskog, poljoprivrednog, šumskog zemljišta - prebacuje na novu firmu u vlasništvu države koja će se baviti - prodajom nekretnina.

Iz Agroindustrijske korporacije izdvaja se posebno preduzeće i osniva se privredno društvo "Agroindustrijska korporacija - nekretnine d.o.o. Beograd", koje će biti registrovano za delatnost „kupovina i prodaja vlastitih nekretnina“ i biće u vlasništvu Republike Srbije.

Ova objava u Službenom glasniku mogla bi da prođe nezapaženo da nije, u stvari, reč o nekadašnjoj Poljoprivrednoj korporaciji Beograd iz Padinske skele, poznatijoj kao PKB Beograd.

Država je, podsetimo, u postupku privatizacije 2018. godine prodala Al Dahri 16.785 hektara u vlasništvu PKB Beograd, na opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, kao i građevinske objekte za ukupno 98 miliona evra. Ceo ugovor bio je "težak" 104,7 miliona evra jer je obuhvatao i prodaju opreme, zalihe rezervnih delova, ali i udela u određenim povezanim preduzećima. Cena za stado koje je takođe prodato, nije uključena u ovaj iznos.

Ostatak zemljišta ostao je na matičnom preduzeću - PKB Beograd.

Iz PKB u AIK

PKB Beograd je, u aprilu 2021. promenio ime u pomenutu Agroindustrijsku korporaciju - skraćeno AIK.

Istovremeno, promenjena je i pretežna delatnost, iz "uzgoja muznih krava" u "gajenje živa, leguminoza i uljarica". Svim ograncima menjaju se imena i svi dobijaju prefiks AIK umesto PKB. Poslednja promena koja je upisana u APR kod ovog preduzeća odnosi se na - smanjenje kapitala.

Naime, ukupno 621 katastarska parcela biće preneta na novo preduzeće koje će biti izdvojeno iz postojeće Agroindustrijske korporacije Padinska Skela i biće registrovano za - kupovinu i prodaju vlasnitih nekretnina.

- Ukupan upisani i uplaćeni novčani kapital privrednog društva iznosi 3.162,22 dinara - stoji u Odluci o osnivanju novog preduzeća objavljenoj u Službenom glasniku.

Ovaj iznos jednak je vrednosti dve akcije u vlasništvu Republike Srbije u preduzeću AIK. Do imenovanja direktora, ovu funkciju će u svojstvu vršioca dužnosti obavljati Dejan Tomašević, sadašnji generalni direktor sestre-firme Agroindustrijske korporacije.

Šta se sve prenosi na novo preduzeće

Na novo preduzeće iz nekadašnjeg PKB prebacuje se značajna imovina. Sve je precizirano Nacrtom ugovora plana podele o statusnoj promeni iz decembra 2023. Njime se navodi da je ukupna vrednost imovine koja se iz nekadašnjeg PKB prenosi u novo preduzeće 4,9 milijardi dinara. Od tog iznosa, vrednost zemljišta je 1,88 milijardi dinara.

Objekti su vredni 4,8 miliona dinara, a novčana sredstva na računu tri milijarde dinara. U ovom planu nalazi se i detaljan spisak nepokretnosti koje se prenose na novo preduzeće. Uglavnom je reč o zemljištu.

Zemljište nekadašnjeg PKB koje se prenosi na novu firmu nalazi se u katastarskim opštinama Padinska skela, Surčin, Boljevci, Čenta, Ovča, Krnjača, Kovilovo, Besni fok, Komareva humka…

Ima građevinskog zemljišta, gradskog građevinskog zemljišta, šuma, poljoprivrednog zemljišta, zemljišta kategorizovanog kao "ostalo zemljište", zatim kao "odbrambena šuma uz nasip". Na spisku su i parcele na kojima su močvare, kanali, voćnjaci, pašnjaci... ukupno 621 katastarska parcela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati