Zdravlje

[ Izvor: Nova.rs ]

25. 04. 2024. 07:00 2

Bred Pit ima prozopagnoziju: Šta je to?

Holivudska zvezda Bred Pit otkrio je da ima stanje zbog kojeg "ne prepoznaje" ljude koje već zna.

U jednom intervjuu, Bred Pit je otkrio da pati od retkog neurološkog poremećaja poznatog kao prosopagnozija. Poznatije kao poremećaj percepcije ljudskog lica, ovo stanje ograničava sposobnost prepoznavanja lica drugih, ponekad čak i bliskih prijatelja i rođaka.

Iako mu nije zvanično postavljena dijagnoza, Pit kaže da ima ekstremnih poteškoća da prepozna lica drugih ljudi. Dodaje da su ga neki okarakterisali kao sebičnog ili uobraženog, kao i da nisu verovali u istinitost njegovog oboljenja.

Doktorom Fadi M. Tajim, klinički neuropsiholog i šefom odeljenja Centra za mapiranje mozga na Institutu za kliničku neuronauku, otkrio je više više o prosopangnozi i kako se ona dijagnostikuje.

Šta je prosopagnozija?

- Zbog svoje retkosti, prosopagnoziju može biti teško dijagnostikovati i čak postoje različiti nivoi ozbiljnosti - kaže dr Tajim.

- Češće se javlja zbog traume kao što je moždani udar ili povreda mozga, što uzrokuje oštećenje deo mozga povezanog sa percepcijom lica. Može se pojaviti i kao urođeni defekt.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, prosopangozija je izuzetno retko stanje za koje se veruje da se javlja kod oko dva procenta opšte populacije. Istraživanja su pokazala da je prosečna osoba u stanju da prepozna i zapamti hiljade lica tokom svog života. Ali oni koji pate od poremećaja percepcije ljudskog lica mogu imati poteškoće da prepoznaju lice.

Prosopagnozija posebno utiče na vizuelno prepoznavanje drugih ljudi. To nije rezultat gubitka pamćenja, koja se pokazuje tako što ne možete da se setite imena osobe iako možda prepoznajete lik.

Dr Tajim kaže: "Ohrabrio bih svakoga ko misli da možda pati od poremećaja percepcije ljudskog lica da stupi u kontakt sa lekarom opšte prakse, koji ih onda može uputiti kod neurologa ili neuropsihologa na dalje testiranje."

- Postoji niz testova i zadataka koji se mogu izvršiti, kao i MRI koja se može koristiti za identifikaciju bilo kakvih promena na mozgu - zaključuje on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati