Beograd

[ Izvor: N1 ]

24. 04. 2024. 07:46 4

"Kompletni idioti" i ništa: 8 godina se "ne zna" ko je rušio u Savamali

Pre osam godina, protivpravno, usred noći srušeni su objekti u Savamali, a neko je vezao ruke policiji - da ne reaguje na pozive građana. Vezane su bile ruke i čuvaru, očevicu, koji je posle mesec dana od incidenta preminuo na VMA. Predsednik Aleksandar Vučić pre tačno godinu dana, a sedam godina od incidenta, odlučio je da "s ponosom" prizna javnosti da je on taj koji je doneo odluku da se ruše "protivpravno izgrađene udžerice", ponavljajući i tada da su "kompletni idioti" oni koji ga nisu poslušali da te "udžerice" sruše usred bela dana. Ni posle punih osam godina nije do kraja rasvetljeno ko su "idioti", niti su kažnjeni za to što su prekršili zakone i propise, pogazili osnovna ljudska prava.

Ko je, po čijem nalogu i zašto bez dozvola, u toj noći porušio ne samo dvanaest objekata u Savamali, već i pravnu državu? Imenom i prezimenom – ne znamo.

Podsetimo da su privatni objekti u Savamali srušeni u noći, neposredno nakon parlamentarnih i lokalnih izbora održanih 24. aprila 2016.

Kako je ujutru nakon rušenja ispričao čuvar jedne firme, objekte je sa zemljom sravnila grupa ljudi maskiranih „fantomkama“, opremljenih bagerima i palicama, koja ga je prethodno vezala. Ovaj najvažniji očevidac je mesec dana nakon toga preminuo na VMA. Slobodana Tanaskovića (1958 – 2016) čuvara i svedoka rušenja, u toj noći su maskirani napadači vezali, oduzeli mu mobilni telefon i lična dokumenta.

Vučić je tada rekao da je rušenje izveo „kompletni idiot“, ukazujući na najviše gradske ograne. Zamerio im je što su to radili noću jer bi on „došao s bagerom u po bela dana, da su ga pitali“.

- Ako mene pitate ja mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletni idiot, jer je to trebalo da uradi u po bela dana, jer su u pitanju bespravni objekti, koji su ružno izgledali i od kojih su korist imali samo oni čiji su bili - naveo je tada Vučić.

Dodao je i da su mogli njega da pozovu.

- Došao bih da tamo stanem i da kažem da tu hoćemo da napravimo najlepši deo grada, a ne prljave udžerice - rekao je Vučić. Nije tada spomenuo da je lično njegova ideja bila ovo rušenje, ali se toga setio sedam godina kasnije.

I opet je pričao o kompletnim idiotima, ali da kaže njihova imena – toga se nije setio. Usput je onako rekao da „nadležni organi pokušavaju da ustanove ko su kompletni idioti“, pa je ponovo morao da doda da je „stvarno ideja bila idiotska da to učine tokom noći, a ne tokom dana“. I nadležni još „pokušavaju“… Evo osmu godinu.

Do danas nije zvanično utvrđeno ko je naložio rušenje objekata u Savamali i ko je izdao naređenje policiji da, uprkos pozivima, ne reaguje.

Zbog rušenja je kažnjen samo šef dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković na pet meseci uslovno i to za nesavestan rad, odnosno nereagovanje, uprkos pozivima uznemirenih građana policiji da izađe na teren.

Prema dokumentaciji do koje je pre dve godine ekskluzivno došla TV N1, Stamenkoviću je, čim mu je istekla uslovna kazna, legalizovana zgrada u Mirijevu.

U svom prvom intervjuu datom nakon skoro šest godina od rušenja u Savamali i skoro četiri od preuzimanja krivice na sebe, Stamenković je pretprošle godine za BIRN rekao da se ne oseća jedinim krivcem za događaje u Savamali i da je do detalja sve predočio nadležnim institucijama.

Tvrdi da u noći rušenja nije znao šta se ruši i ko ruši, a da je naredbu o nepostupanju policije dobio od svog pretpostavljenog – Zvonka Kostića, načelnika Dežurne službe beogradske policije.

U drugom intervjuu, za KRIK, Stamenković je govorio o sastancima na kojima ga je vrh policije ubeđivao da prizna krivicu, kako mu je Dijana Hrkalović pretila, ali i o sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji ga je, kako tvrdi, slagao da će mu ispuniti obećanja koja su mu data kada je preuzeo krivicu.

Nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković izjavio je povodom pete godišnjice događaja, da je u svom izveštaju utvrdio kako je takva akcija mogla da se sprovede samo po nalogu sa višeg nivoa, nego što je gradska policija.

Utvrdio je tada da je MUP prekršio zakon i od ministarstva i policije preporukama je  tražio da utvrde ko je i po čijem nalogu rušio objekte i pod fantomkama maltretirao građane, ko je unutar policijske službe sabotirao rad policije te noći, kao i da protiv počinilaca iniciraju odgovarajuće krivične, prekršajne i disciplinske postupke.

Evropski parlament je više puta ponavljao poziv vlastima Srbije da reše slučaj Savamala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati