Beograd

[ Izvor: Nova ekonomija ]

20. 04. 2024. 09:04 4

Dopuna istraživanja za BG METRO - desetine miliona!

Podatke o geološko-geotehničkim karakteristikama terena na kom će se graditi prva faza linije 2 metroa, koji su prikupljani od 2021. do 2023. godine sada je potrebno dopuniti, pa je "Beogradski metro i voz“ raspisao tender za izradu elaborata o "kontrolnim geološkim istraživanjima“. Procenjena vrednost posla je 70,8 miliona dinara, vidi se iz plana javnih nabavki.

Između ostalog je potrebno da se (ponovo) izvrši utvrđivanje sadašnjeg stanja i svojstva stena, kao i geotehničke preporuke za izgradnju buduće metro linije. Izrada geološke dokumentacije treba da se zasniva na postojećoj geološkoj i geotehničkoj dokumentaciji, koja će sada biti samo dopunjena rezultatima novih istraživanja.

Za potrebe izrade (n)ovog elaborata, treba analizirati svu dokumentaciju koja je obrađivala slične ili iste terene kroz koje će prolaziti trasa prve faze linije 2 metroa. Istražni radovi su obavezni na delovima trase koji nisu dovoljno "pokriveni" ranijim istraživanjima ili u kojima složenost geološke građe zahteva dopunska pojašnjenja. Prva faza linije 2 beogradskog metroa, od stanice Depo Bežanija do stanice Merkator imaće 12 stanica, osam evakuaciono-ventilacionih šahtova, 11 međustaničnih tunelskih deonica i jednu tunelsku deonicu plitkim iskopom (Cut&cover), navodi Nova ekonomija.

Kako piše u tenderskoj dokumentaciji, plitiki iskop će se primenjivati od stanice Depo Bežanija do stanice Marka Čelebonovića, u dužini od 1,2 kilometara. Od stanice Marka Čelebonovića do stacionaže u dužini od deset kilometara predviđen je tunel koji će se izraditi mašinom za bušenje tunela (Tunnel Boring Machine - TBM).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati