Život

M. Radović

21. 04. 2020. 15:41 3

"Nedelju dana neće hitan slučaj da prime u Dom zdravlja"

Majka (70) je onkološki bolesnik sa polovinom bubrega, dijabetesom, hipertenzijom i ishemijom krvnih sudova, a u Domu zdravlja u Mirijevu neće da je prime zbog bolova koje ima već nedelju dana, jer nije hitan slučaj i zato što ima puno zaraženih - priča za Direktno.rs Aleksandar M.

Pre 40 godina ovoj ženi je odstranjen bubreg, a pre četiri i po godine otkrila je kancer na drugom bubregu i izvršena joj je parcijalna nefrektomija, odnosno odstranjena joj je polovina drugog bubrega.

- Već nedelju dana ima bolove u bubregu i kanalima, što je izuzetno rizično, jer svaka promena može da znači prestanak rada bubrega i smrt. Svaka infekcija, bilo koji poremećaj u radu ili bilo šta u bubregu može da izazove zastoj i da se završi fatalnim ishodom - priča Aleksandar i dodaje da od jutros zove Dom zdravlja u Mirijevu, ali bezuspešno. 

Kako kaže, medicinsko osoblje sa kojim je razgovarala nije htelo maltene ni da je sasluša.

- Žena koja se javila rekla joj je "šta ćete sad ovde, ne možete, nemate pravo". Moja majka je pokušala da joj objasni da je hitan medicinski slučaj i da mora da dođe. Žena je ubeđivala da ne može da dođe, a onda je na insistiranje moje majke dala broj zamenika načelnika "da vidi sa njim šta i kako". Majka ga je zvala 10 puta, nije se javio. Opet je zvala Dom zdravlja, ponovila da je onkološki bolesnik, pored toga ima i dijabetes prethodnih 15 godina, ima hipertenziju, ima ishemiju krvnih sudova, sve dijagnoze koje su katastrofalne. Na njeno insistiranje prebacili su vezu, dobila je tog zamenika načelnika koji joj je rekao da nikako ne dolazi u Dom zdravlja, jer ima puno zaraženih koronavirusom - kaže Aleksandar. 

Kako dodaje, taj zamenik načelnika iz Doma zdravlja Zvezdara poručio je njegovoj majci da ode u privatnu kliniku da uradi urinokulturu.

- Posavetovao joj je da uradi samo urinokulturu, što je čudno. Ultrazvuk nije pominjao, valjda bi trebalo da se proveri da li je došlo do nekih promena. Moja majka je zdravstveno osigurana, ima pravo na lečenje. Rekao je kao kad se uradi urinokultura da se javi. Ja sad pokušavam preko nekih veza da vidim šta da radimo, da pokušam na VMA. Pitam se samo šta bi bilo kad bi žena morala sama da ide kod privatnika, u vreme policijskog časa, jer je starija od 65 godina, ne bi mogla ni da izađe iz stana. Ja treba da odem do nje, da odnesem urin na analizu, pa da onda vidimo šta ćemo da radimo - priča Aleksandar i pita se šta da rade hronični bolesnici kojima je hitno potrebna medicinska pomoć?!

On dodaje da su ih uputili na Urgentni centar, pa kad su pozvali Urgentni, oni su ih uputili na Dom zdravlja, a Bežanija i VMA ne primaju pacijente, već upućuju na Hitnu pomoć.

- Pozvao sam i Hitnu, oni me upućuju na VMA i na Dom zdravlja. Privatne klinike upućuju na dežurne državne ustanove, ne znam šta da radimo - kaže Aleksandar.

Ovim povodom kontaktirali smo sa Domom zdravlja u Mirijevu, međutim, do objavljivanja ovog teksta nisu se javili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati