Život

Direktno.rs

06. 04. 2020. 17:51 2

Budite danas humani kao Srbija 1885. godine

Srbija je 1885. godine pokazala nezabeleženu humanost kada je na zahtev lekara austrijskog Crvenog krsta, naša Vlada odobrila vojnoj komandi da na jedan dan prekine rat sa Bugarskom kako bi pomoć i sanitetski materijal bio isporučen Sofiji za bugarske ranjenike.

Ovaj potez šokirao je u pozitivnom svetlu ceo svet, skrenuvši svima pažnju na to kakva je Srbija, ko živi u njoj i koliko smo i usred rata humani.

Bilo ko drugi da je bio na mestu Srbije, ne da ne bi dozvolio prolaz konvoja preko njene teritorije zbog neprijatelja, već bi isti verovatno napao ili uništio. Ali ne - Srbija nije bila takva. Štaviše, Bugarima smo poslali i bolnički materijal za ranjenike!

U holu zgrade Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla sa natpisom: "Budi human kao što je bila humana Srbija 1885. godine". Postavljena je u znak sećanja na priznanje koje je ova organizacija dodelila srpskoj Vladi i narodu.

Od ovog događaja proteklo je 135 godina. Svet prolazi kroz novu golgotu, a jasno je na delu ko je kakav i koliko ko danas može ili hoće nekom da pomogne.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati