Poznati

Direktno.rs

23. 10. 2021. 19:27 0

Porodica traži odgovorne za smrt direktorke fotografije

Izbezumljena porodica Haline Hačins juče je tražila odgovore o njenoj smrti dok su na sve načine pokušavali da prevaziđu birokratiju kako bi odleteli u SAD, piše The Sun. Prijatelji ubijene direktorke fotografije izjavili su da su njeni tata Antoli i mama Olga bili "van sebe od tuge" nakon što im je njen suprug Metju saopštio kakva tragedija se dogodila.

Prijateljica iz Ukrajine, gde je Halina odrasla, rekla je: "Porodica tuguje, ali u isto vreme pitaju i žele odgovore. Ako je neko pogrešio, moraće da plati.

- Oni jednostavno ne shvataju kako se tako strašna tragedija mogla dogoditi i zašto nisu primenjene mere bezbednosti. Oni takođe grčevito pokušavaju da obezbede dokumente kako bi došli do SAD - dodala je.

Šefovi u strahu od mega tužbe

Šefovi filmskih studija strahuju od mega tužbe porodice ako se pokaže da je Halina smrt mogla biti izbegnuta.

Sin i suprug tuguju

Suprug Metju sinoć je tešio njihovog osmogodišnjeg sina Androsa u njihovom domu u Kaliforniji.

Dečak je dobio ime po njenom devojačkom prezimenu Androsovič, u znak pažnje na njene istočnoevropske korene. Halina je napisala da je odrasla u ruskoj vojnoj bazi "okružena sobovima i nuklearnim podmornicama", a njen otac je, kako se izveštava, bio bivši pripadnik sovjetske mornarice.

Govorila je engleski i ruski, diplomirala je novinarstvo na Kijevskom univerzitetu i radila je kao producent dokumentarnih filmova na BBC -ju. Sinoć je njena sestra Svetlana, koja živi u Indoneziji, rekla: "Ne mogu da prihvatim njenu smrt. Mnogo sam je volela. Bila sam veoma ponosna na nju, bila mi je uzor. Uvek smo bile bliske.

- Ovaj gubitak je velika tuga za našu porodicu i našim roditeljima je preteško. Nadamo se da će nam vreme olakšati bol u srcu - dodala je sestra.

Umrla je za svoj san

- Bila je divna žena i draga prijateljica i majka. Njeni roditelji su shrvani i pokušavaju da odu u SAD, veoma im je teško. Bila je fantastična u svom poslu i nakon što je napustila Kijevski univerzitet preselila se u SAD, ali se često vraćala u Evropu da radi. Bio joj je san da živi u Americi i snima filmove, a sada je umrla za svoj san - rekla je Halina prijateljica s fakulteta.

- Halina je oduvek želela više od života, pa je učila engleski i podnela zahtev za američku zelenu kartu, koju je i dobila. To je značilo da može da živi i radi u Sjedinjenim Državama i napustila je Ukrajinu pre više od deset godina. Diplomirala je novinarstvo i bila je veoma snažna i sposobna žena -  rekao je za San, njen rođak Ivan Androsovič, profesor Kijevskog univerziteta.

Dopisnik Sun -a iz Moskve, Vil Stjuart, dao je Halini posao u njegovoj novinskoj agenciji u Kijevu nakon što je diplomirala.

- Ovo je poražavajuća i neshvatljiva vest. Halina je bila uključena u mnoge poslove za britanske novine i časopise, ali je pokazala poseban talenat za dokumentarne filmove. Kasnije je otišla u SAD sa svojim mužem i postigla velike stvari kroz svoj ogroman talenat i kreativnost, ali i svoju nemilosrdnu odlučnost da uči i uči. Tragično je što je umrla na tako okrutan i neobjašnjiv način radeći posao koji je toliko volela - istakao je Vil.

Britanski filmski producent Ričard Denton radio je sa Halinom 2005. u Ukrajini na dokumentarcu o pokojnom Leonidu Stadniku.

- Halina je bila divna, divna žena. Bila je ljupko ljudsko biće i sa njom je bilo izuzetno zabavno raditi. Ovo je tako je očajno tužno. U Los Anđelesu je ostvarila fantastičnu karijeru kao snimatelj i imala je fantastičan život. Nesreća zvuči tako apsurdno. To je poražavajuća vest - rekao je Ričard.

Poslednji snimak

Dva dana pre nego što je umrla, Halina je pisala o prednostima svog posla, objavivši video snimak kako jaše konje na pauzi od snimanja filma Rđa u blizini Santa Fea u Novom Meksiku. Na snimku, ona se smeje dok njen konj kaska iza drugih jahača, a vetar joj raznosi kosu ispod crnog kaubojskog šešira.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od diplomata u San Francisku da hitno istraže okolnosti njene smrti.

- Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine potvrđuje da gospođa Halina Hačins, koja je ubijena tokom snimanja na teritoriji SAD, ima ukrajinsko državljanstvo. Od Generalnog konzulata Ukrajine u San Francisku zatraženo je da razjasni okolnosti i sarađuje sa američkim predstavnicima policije. Konzulat takođe uspostavlja kontakte sa rođacima radi pružanja potrebne pomoći - istakli su iz Ministarstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati