Poznati

Direktno.rs

19. 09. 2021. 21:19 0

Završila Ekonomski fakultet, a pisala najveće hitove: Živela (za) ljubav

Autorka brojnih hitova Marina Tucaković preminula je večeras u 68. godini, a kad pokušate da nabrojite sve pesme koje je napisala, shvatite da njeno ime stoji iza najvećih hitova domaće i regionalne muzičke scene.

"Dodirni mi kolena", "Ljuljaj me nežno", "Smejem se, a plakao bih", "Ruška", "Zora je", "Podseti me što to bješe ljubav", "Kukavica", "Čija je ono zvezda", "Rano je za tugu", "Gorim od želje da ubijem noć", samo su neki od naslova iz kojih stoji ime Marine Tucaković, a koji su promenili tokove pop, rok i narodne muzike sa ovih prostora.

Čuveni tekstopisac je, kako je govorila, u svet pisanja stihova ušla slučajno, iako je "oduvek bila sjajna u pisanju sastava".

Članovi muzičkog benda iz njenog kraja pitali su je da im napiše jednu pesmu. Uradila je to, i shvatilla da joj stihovi idu od ruke.

Imala je samo 19 godina kada je započela profesionalnu karijeru, a uprkos umeću sa rečima, diplomirala je na fakultetu na kom se ceni umeće sa brojevima, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

"Išla sam u Šestu beogradsku gimnaziju i bila je gomila nas neopredeljenih: gde bih, šta bih... Tad je ekonomija, kao, bila veoma popularna. Mogao je lakše da se nađe posao. Ja sam htela da budem turistički vodič! Htela sam, međutim, povezala sam se sa nekom ekipom tu sa Đerma. Pravili su neke pesme i mene je to vuklo, vuklo! Svaka melodija me je vukla na neke reči... Nisam ni znala da imam talenat za to. Sve mi je to bilo zanimljivije. Sa njima sam išla na probe... Tako da, taj fakultet sam otaljala i prešaltala se na ono što me vuče, skroz neizvesno" - ispričala je ranije Marina.

Mnoge njene pesme promenile su karijere velikim muzičkim zvezdama, a pesma koja je najavila eru njenih tekstova bila, je numera "Dodirni mi kolena", grupe "Zane".

Sarađivala je Marina i sa pevačima i sa pevačicama i sa bendovima. Lako se snalazila i u koži ostavljenih i srećnih žena, i vernih i nevernih muškaraca, i ljudi imunih na ljubav i onih koji za ljubav daju sve, kafanskih tipova i boema, melanholika, nepopravljivih optimista.

Uz njene pesme su se pravila najbolja slavlja, žalile "najveće ljubavi"... (neke od njih su pratile i velike kritike. Onako kako se pislao da je Marina stvorila neprolazne hitove, pisalo se i da svojim pesmama udovoljava ukusu većine). Marina je kroz svoje reči proživela ko zna koliko života.

Ako postoji neki metod njenog stvaranja, to je "pisanje na muziku". Marini je tako najviše odgovaralo.

Sa zvezdama sa kojima je sarađivala, od Zdravka Čolića, "Bijelog dugmeta", Olivera Dragojevića, Olivera Mandića, Harisa Džinovića, Svetlane Cece Ražnatović, Željka Samardžića, Slađane Milošević, Džeja Ramadanovskog, Lepe Brene, neretko je postajala veliki prijatelj.

"Oj, devojko selem belem", "Ostariću, neću znati", "Rat i mir", "Ti samo budi dovoljno daleko", "Mala noćna panika", "Stakleni hotel", i ovi hitovi su Marinino delo.

Svoju ljubavnu priču i najlepšu ljubavnu pesmu doživela je sa kompozitorom Aleksandrom Radulovićem Futom, a saradnja sa Zanom donela joj je poznanstvo sa mužem.

Upoznali su se u njenoj kući kada je basista pomenute grupe Bogdan Dragović došao sa Futom.

O braku je Marina uvek iskreno i otvoreno pričala. Nije od svoje veze stvarala "idelanu", ali je možda ona upravo zbog toga najidealnija moguća. Rekla je Marina jednom prilikom duhovito da svakog trećeg dana pomisli da ostavi supruga, kao i da on razmišlja na isti način.

Ali se sve na razmišljanju i završi.

Nije krila ni da su doživeli najveću krizu, koja je dovela do njihovog raskida, ali ubrzo i do pomirenja.

Negirala je glasine o navodnom razvodu koje su je povremeno pratile. Brak je sačuvala, jer u "u njemu ima ljubavi".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati