Poznati

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

21. 05. 2021. 13:48 1

Poslednji pozdrav velikanu Đorđu Marjanoviću

Komemoracija legendarnoj zvezdi zabavne muzike Đorđu Marjanoviću, koji je preminuo 15. maja u 89. godini, održana je danas u Skupštini grada Beograda.

Uz čuvenu pesmu "Zvižduk u osam" i minutom ćutanja počeo je komemorativni skup u Skupštini grada.

Dok su se na video bimu smenjivale fotografije iz bogate karijere Đorđa Marjanovića, u prisustvu porodice, prijatelja i kolega, među kojima su bili Rade Radivojević, Ivan Ilić, Bojan Suđić, Milan iz "Nevernih beba", Vladimir Graić… dirljivim rečima od pevača su se oprostili njegovi saborci.

Kompozitor Minja Subota, koji je sa Đorđem proveo decenije, drugovao, putovao, sarađivao, prisetio se kako se davao publici i muzici svim bićem:

- Njegov prvi solistički koncert u Domu sindikata bio je prelomni događaj u našoj popularnoj muzici, kao i njegova prva long plej ploča. Danas kad se opraštamo sećam se kako smo zajedno gledali predstave u Njujorku, na Brodveju - "Eni", "Korus lajn" i on je bio fasciniran tim mjuziklima. Sećam se i na njegovom koncertu u Madlenijanumu kad smo zajedno pevali "Podmoskovske večeri"… Bio je radoznao, živeo je za scenu, uvek je znao da izazove emocije, bio je velikan kakvog će teško bilo ko dostići.

Pevačica Nada Pavlović se prisetila kako bi dolazio na njene nastupe i obavezno otpevao nešto sa njom, najčešće "Zvižduk u osam":

- Prvi put sam ga videla kao osnovac u svom rodnom gradu, kada sam nosila svoj spomenar da mi ga potpiše. Život je učinio da se bavi istim poslom, i pokazala sam mu to. Od kada je Milord otišao odzvanja mi pesma "Moje ludo srce nikad nema mira"… Slava našem Đorđu, bio je čovek za sva vremena - istakla je Pavlovićeva, dok je muzičar Jovan Maljoković kazao da je Đorđe Marjanović bio avangardna ličnost.Marjanović je najveću popularnost imao šezdesetih i sedamdesetih godina u Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu, a prema mišljenju mnogih bio je najveća zvezda sa ovih prostora.Prvi je pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca u tadašnjoj Jugoslaviji, a među brojnim hitovima tokom duge karijere izdvojile su se pesme "Lazarela", "Romana", i "Moje ludo srce".

Marjanović je preminuo od posledica koronavirusa u 89. godini, bio je priključen na respirator, ali lekari nisu uspeli da ga spasu.

Biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Primanje saučešća je u 13.30 časova, opelo je u 14 časova, a sahrana u 14.30 časova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati