Poznati

Direktno.rs [ Izvor: The Guardian/RTS ]

18. 04. 2021. 07:00 0

Revolucionarne Kanjeove patike: Vrede milion dolara

Za model patika "Er jizi", nastalih u okviru saradnje Najkija i repera Kanjea Vesta, otvorena je licitacija, a reč je o najskupljem paru patika u istoriji aukcijske kuće Sotbi, jer je procenjena vrednost čak milion dolara.

Od neponovljivog spoja patika i dodele nagrada Gremi očekuje se da će srušiti rekord koji, od prošle godine, drži par "džordanki" koje je nosio Majkl Džordan, a dostigle su sumu od 615.000 dolara.

Crni prototip modela "Nike Air Yeezy 1", veličine 12, koji su dizajnirali Kanje Vest i Mark Smit iz kompanije Najki 2007. godine, bio je revolucionaran, jer je estetski promenio oblik patika u deceniji koja je usledila.

Brem Vahter, šef odseka za uličnu modu i modernih kolekcionarskih predmeta u "Sotbiju", rekao je da su patike "ključne za razvoj franšize Jizi, koja je postala jedan od najvažnijih brendova patika i životnih stilova u istoriji mode".

Virdžil Abloh, kreativni direktor kuća Of vajt i Luj Viton, rekao je 2009. godine da je rezultat saradnje Vesta i Najkija revitalizovao tržište patika: "Bilo je inspirativno, ludo, kul kada je postalo očigledno da takva vrsta gladi za patikama i dalje postoji".Bila je to i prva velika saradnja Najkija sa nekim ko nije sportista.

- To je bila prva patika koja je imala isti udar na tržište kao "Er Džordan" i želeo sam da učinim više. A u to vreme Najki je odbijao da slavnim licima daje honorare za saradnju u oblasti obuće  r-ekao je Vest za Forbs 2019. godine.

Aukcijska kuća Sotbi navodi u objavi na Instagramu da je "Er jizi" stvorena pre za umetnike nego za sportiste i da je otvorila put mnogim saradnjama sa umetnicima.

Par koji je Sotbi ponudio moguće je kupiti na privatnoj licitaciji, ali će biti izložen na izložbi u Hongkongu od 16. aprila do 21. aprila.

Kanje Vest je debitovao na 50. dodeli Gremija, upravo u pomenutim patikama, izvodeći numeru "Hey Mama", samo nekoliko meseci nakon smrti njegove majke Donde. Sa grupom Daft pank izveo je i pesmu "Stronger", a sa dodele je otišao sa osvojena četiri priznanja za album "Graduation" iz 2007. godine. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati