Poznati

Direktno.rs [ Izvor: 24sata.hr ]

16. 04. 2021. 17:26 6

Doris Dragović puni 60 godina: Više nema gde da peva?

Doris je ljubav prema muzici nasledila od majčinog brata, trubača Edija Radosavljevića, osnivača Splitskog festivala.

Doris Dragović je nekada žarila i palila na sceni, snimala albume, imala hiljade koncerata po halama i stadionima, a danas je nema u javnosti.

Retki, ali vrlo lepi koncerti, svaki pripremljen do detalja danas su isparili. Nekadašnja miljenica Jugoslovena, pa zatim Hrvata, ćerka je jedinica knjigovođe Alise i poštanskog službenika Jakova Dragović. Danas slavi 60. rođendan.Kao devojčica želela je da bude učiteljica, ali su je privlačile i baletske cipelice. Tada je glasno zapevala u privatnosti svoje spavaće sobe, dok su joj uzori bili Tereza ​​Kesovija, Gabi Novak i Arsen Dedić. Sa samo deset godina već je imala impresivnu kolekciju autograma koje su joj uručili Vice Vukov, Mišo Kovač, Arsen Dedić, Maruška Sinković, Gabi Novak, Ana Štefok i Tereza ​​Kesovija, a  čuvala ih je kao najveće blago u jednoj kutiji.

Ljubav prema muzici nasledila je od majčinog brata, trubača Edija Radosavljevića, jednog od osnivača Splitskog festivala.Početkom osamdesetih pridružila se grupi More, a 1986. započela je solo karijeru. Vrata slave joj je otvorio Zrinko Tutić, a Doris je potom krenula pravo ka tronu. Zrinko je za nju napravio sedam albuma, koji su bili platinastih tiraža, osim CD-a "Tvoja u duši" koji je bio dijamantsko izanje.

Prvo pa muško, reklo bi se, jer joj je Tutić na samom početku saradnje, 1986. godine, napisao "Moju želju". To je pesma koja se i danas nalazi na svim mogućim listama kultnih pesama, a na Pesmi Evrovizije u Bergenu Doris je predstavljala Jugoslaviju i sa njom bila 11.

Godinama kasnije 1999. predstavljala je Hrvatsku na Pesmi Evrovizije 1999. sa još jednim hitom. Tonči Huljić napisao joj je "Mariju Magdalenu", i sa njom je bila četvrta.

Od 1986. do 2002. gotovo redovno, jednom godišnje Doris izdaje albume. Među njenim hitovima najpoznatiji su "Željo moja", "Tužna je noć", "Dajem ti srce", "Baklje Ivanjske".

Venčala se sa vaterpolistom Marijom Budimirom 1990. godine, a u septembru iste godine rodila je sina Bornu. Nijedan odnos između dve javne ličnosti nije u Hrvatskoj nije toliko medijski praćen. Slike Doris kako navija na tribinama bile su svuda.

Doris je u to vreme proglašena kraljicom Torcide. Titulu je izgubila deset godina kasnije kada je u novogodišnjoj noći pevala crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću. Po povratku se nekoliko meseci nije pojavljivala u javnosti, a njen prvi nastup, na Hajdukovoj utakmici, neslavno je završen. Ogorčeni navijači Torcide javno su je vređali zbog njenog licemerja, odrekli je se preko novine i zauvek skinuli sa trona.Ali najveći šok je usledio kada je je u decembru 1999. godine preminuo prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, Doris je kao najveća zvezda, i članica HDZ-a držala počasnu stražu pored njegovog kreveta.

Jedan od retkih koji joj nije okrenuo leđa bio je Zrinko Tutić. Kantautor je 2013. godine reagovao na, kako se piše, "jednu od najvećih misterija hrvatskog šou biznisa - zašto se Doris Dragović povukla sa scene“.

- Nema žene gde da peva, ne želi da peva na seoskim priredbama! Sad je imala divan koncert, bio sam, odlično peva. Ja to razumem, imaš 50 godina i kažeš sebi: "Neću da pevam na primitivnim mestima. Na kraju ni nemam gde da pevam, nema takvih mesta" - rekao je Zrinko.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati