Poznati

[ Izvor: N1 ]

30. 03. 2021. 16:18 5

Ivanović: SNS-ovci 9 godina bez posledica rade šta žele

"Ta neka obest koju pripadnici ovog režima pokazuju, mene kao građanina pogađa i vređa. Mi smo za ovih devet godina doživeli da naprednjaci i njihovi simpatizeri bukvalno mogu da rade šta god hoće u ovoj zemlji, bez ikakvih posledica. Jedini način da neki naprednjak snosi neke posledice, jeste da dođe do nekog gloženja unutar stranke, pa mu njegovi zamaste tobogan i puste ga niz taj tobogan. U suprotnom, oni bukvalno mogu da rade apsolutno šta im padne na pamet, nikakvi zakoni i pravila ne važe za njih, a posebno moralne norme", rekao je poznati novinar Ivan Ivanović gostujući na televiziji N1.

Na konstataciju da je pravnik, pošto "kažu da nije novinar" a iza sebe ima 600 emisija "Veče sa Ivanom Ivanovićem", a upitan kako je raditi tolike intervjue, a ne biti novinar, Ivanović kaže da se ne obazire mnogo na to i da ne prihvata činjenicu da u Srbiji postoji neki "savet mudraca" koji će izdati novinarsku licencu onima koji im se dopadaju, ili ne izdati je onima koji mu se ne dopadaju.

- U principu nama bi značilo ovde da se nekako dogovorimo ko je novinar, a ko nije - to bi bilo dobro za profesiju pre svega. Ali mi se čini da će teško doći do tog dogovora. 600 epizoda je jedan ozbiljan jubilej. Vrhunski intervjui - od dece od sedam godina do akademika, do inostranih zvezda - nije loše za jednog pravnika - rekao je Ivanović za N1 i dodao:

- Za svaki intervju se spremamo vrlo ozbiljno i po nekoliko dana, razgovaramo s porodicom, saradnicima i najvažnije je da dođeš do informacija kojih nema u javnim nastupima, kako bi imao da ponudiš ono što nije već viđeno.

Kaže da njegova emisija jeste "i organizaciono i po sadržaju na svetskom nivou", da je čak bilo i stvari koje su radili pre od američkih kolega. Zaostaje samo u nekim delovima produkciono, ističe. Na pitanje da li može sada da zamisli da neko iz vladajuće koalicije sedi kod njega u studiju, kaže da "svi znamo da se to neće desiti".

Govoreći o tome što više ne dovodi političare u emisiju, kaže da je razlog i taj što ne dozvoljava da ga neko politički oboji.

- To što pišu tabloidi - to je njihov problem. Ja sam jedan od retkih ljudi koji je isto ovo radio za vreme režima Borisa Tadića i sada za vreme režima Vučića i planiram to isto da radim i kada dođe novi režim. I ako nisam u situaciji da dovodim političare i jedne i druge strane, ja sebi mogu da dozvolim da radim emisiju bez političara, to je ipak zabavni program, i mislim da pet godina političar nije bio u emisiji, a da je tema politika - rekao je dodajući da je Siniša Kovačević bio, ali samo kako bi predstavio knjigu.

Ukoliko bi rešio da dovodi političare, kaže da bi voleo da dovodi i jedne i druge.

- Ali, pošto predstavnici vlasti bojkotuju i N1 i Nova S, oni bar ozbiljni igrači, sigurno ih nećemo ih vratiti. Međutim, oni meni ne nedostaju, a siguran sam i da nešto posebno ne nedostaju ni mojim gledaocima.

O tabloidima, Vesiću, novinarima…

Upitan o tome što je često u tabloidima i šta misli – zašto ih toliko iritira iako ne dovodi političare u emisiju, Ivanović kaže da je razlog za to šarenolikost njegove publike i odnos koji ima s njom.

- To je kao jedan ozbiljan brak koji traje oko 15 godina sa "taksijem", i u kom je bilo svega i svačega, ali je zasnovan na ljubavi. Uspešno komuniciram sa biračima SNS, kao i sa biračima opozicije, a najuspešnije sa apstinentima. To predstavlja ozbiljan problem za ovaj režim… Ja nemam nikakvu političku agendu, moja agenda je da građani Srbije budu što slobodoumniji, da tako kažem, da donose odluke sami, sa što manje uticaja sa strane i to predstavlja problem za bilo koji režim, a posebno za jedan diktatorski u kojem mi danas živimo. Ako ja pitam, konkretno, za Vesićevo letovanje, 230 objava o meni - od toga da sam čivava, pudlica, da sam izdajnik, saradnik hrvatske tajne službe - rekao je Ivanović.

Na pitanje šta misli – zašto je tolika tajna u zemlji ta informacija o tome koliko i gde je Vesić bio na letovanju, kaže da nije tajna letovanje, već je problem što "mi njih ne smemo ništa da pitamo".

- Ceo ovaj režim funkcioniše po principu – šta vi tu sad nas nas da pitate, mi vodimo ovu zemlju, pa i ako trošimo neke milione, to je naša stvar. Vesić je mene tužio i u gomili materijala koju je priložio, priložio je i neko pismo tog hotela da je bio tamo na letovanju, ali da je bilo kraće i da je koštalo manje od toga što su neki portali pisali. U normalnoj zemlji – ja pitam Vesića, on kaže – jeste bio sam, nije koštalo toliko, koštalo je ovoliko i ja kažem "super, hvala". Ali mi živimo u zemlji u kojoj ako ti pitaš bilo kog političara, kreće ozbiljno streljanje od tabloida i maltretiranje i kad završe to sve, onda te još i tuže sudu - rekao je i dodao da je to "zloupotreba države".

Na pitanje da li razmišlja da pozove predsednika Aleksandra Vučića u emisiju, kaže da ne veruje da će ga videti ikad više.

- Ja sam uputio jedan poziv, nisam nikada dobio odgovor i to je ok. Kaže i da ne vidi da je njemu u interesu da, posebno pred izbore, dolazi na intervju kod nekog ko je nezavisan - rekao je Ivanović.

Pitanja Vesiću i Kisić Tepavčević

Ivan Ivanović je govorio i o tome što je u svojoj emisiji postavio pitanja zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i ministarki Dariji Kisić Tepavčević, a povodom slučaja obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja i venaca.

- Bio sam šokiran i poražen, to zaista nije politika… Šta sa vama nije u redu, sklanjaš vence i cveće koje je neko postavio, da stavljaš svoj? Ako ti je to toliko važno, ustani u pola 6 i budi prva. Mogli su da daju izvinjenje, da je došlo do propusta protokola - rekao je Ivanović i naglasio:

- Ta neka obest koju pripadnici ovog režima pokazuju, mene kao građanina pogađa i vređa. Mi smo za ovih devet godina doživeli da naprednjaci i njihovi simpatizeri bukvalno mogu da rade šta god hoće u ovoj zemlji, bez ikakvih posledica. Jedini način da neki naprednjak snosi neke posledice, jeste da dođe do nekog gloženja unutar stranke, pa mu njegovi zamaste tobogan i puste niz tobogan. U suprotnom, oni bukvalno mogu da rade apsolutno šta im padne na pamet, nikakvi zakoni i pravila ne važe za njih, a posebno moralne norme. Normalno, ako si ti stvorio sistem u kom ne važe zakoni, zašto bi se obazirao na moralne norme, pogotovo ako je do tih pozicija dolaziš tako što te za njih kvalifikuje odsustvo moralnih normi.

Navodi da je u jednom tekstu čitao – otkud njemu takav sat, i pita:

- A, odakle njima satovi i lednroveri? To je pitanje na kom novinari treba da insistiraju - odakle im satovi od 20.000 evra, a plata im 100.000 dinara. I to je jako važno pitanje. Nije normalno da provera imovine političara kreće od opozicije, kada treba da krene od vlasti. Oni moraju da nama, građanima, polažu račune - zaključio je poznati novinar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati