Poznati

Irena Dedakin

27. 02. 2021. 21:04 25

Miki Manojlović za Direktno: Sa ovom mržnjom nigde nećemo stići (VIDEO)

- Na putu kulture u Srbiji stoji čitav proces zrenja građana koji će dovesti do toga da vas ja ne mrzim zato što ste druge vere, druge boje kože. Ili zato što ste desničar. Ili zato što ste levičar. Ili zato što ste na vlasti, u takozvanoj opoziciji, ili u pravoj opoziciji - rekao je u razgovoru za Direktno proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović.

Manojlović će biti deo ekipe filma "Trag divljači", u režiji Nenada Pavlovića, čije snimanje uskoro počinje. Priča je smeštena u Jugoslaviju 1979. godine, a glavni likovi su Jugoslav (Radivoje Bukvić), ambiciozni novinar u državi koja strogo kontroliše medije i ostavlja malo prostora za istraživačko novinarstvo, kao i Blagoje (Manojlović), potpukovnik UDBE pred penzijom.

- Glavni lik je ambiciozan novinar koji želi da se bavi jednim trenutkom i jednim čovekom koji je želeo da promeni svet '68. godine i koji je nestao iz grada Beograda. Gde je on nestao? On ne želi civilizaciju. A, ovu novu generaciju zanima zašto je stara generacija, tj. generacija '68. koja nije uspela da promeni svet - ili otišla u planine, nestala zauvek, ili je otišla u politiku i zamenila leve ideje za dolare - rekao je Manojlović i dodao:- Vi imate situaciju danas da su šezdesetosmaši u Jugoslaviji, u Srbiji, u Evropi - zamenili svoje leve ideje za funkcije u Evropskoj Uniji, Ujedinjenim nacijama, u vladama. Zamenili su leve ideje za desne dolare.

Glumac je istakao da neko ko se smatra intelektualcem treba da bude politički angažovan na vidljiv način, a da taj način bira sam.Na pitanje šta je potrebno kulturnom životu Srbije u ovom trenutku, on je naveo:

- Nije pitanje šta je potrebno kulturnom životu nego šta je potrebno životu u Srbiji. Životu u Srbiji je potrebna kultura - rekao je Manojlović i objasnio šta prema njegovom mišljenju stoji na tom putu:

- Stoji jedan čitav proces zrenja građana koji će dovesti do toga da vas ja ne mrzim zato što ste druge vere, druge boje kože. Ili zato što ste desničar. Ili zato što ste levičar. Ili zato što ste na vlasti, u takozvanoj opoziciji, ili u pravoj opoziciji. Da nemate mržnje. Mi sa ovom mržnjom koja postoji danas u našoj zemlji nigde nećemo stići. Ne može nijedno društvo da napreduje kad ima ovakvu mržnju.Upitan na koji način bi mogla da se iskoreni ta mržnja, glumac je priznao da nema odgovor.

- Ja to da znam ja bih bio predsednik republike - naveo je.Manojlović se osvrnuo i na film "Dara iz Jasenovca" koji je izazvao veliku pažnju u celom regionu.

- Gledao sam film, naravno. Filmova o Jasenovcu bi trebalo da bude onoliko koliko je tamo bilo sudbina strašnih. Ne jedan. Mislim da je o Jasenovcu trebalo snimati davno filmove. Zašto nisu snimljeni - ne znam, ne bih sad tumačio. Mislim da je film bio neophodan, dobro je da je bio snimljen - film o Jasenovcu, a sam film - ne bih komentarisao - zaključio je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati