Poznati

I. D.

25. 01. 2021. 18:03 0

Kako je zagrebački list sramno pisao o Miri Furlan

Mira Furlan je 1991. godine napisala pismo sugrađanima u Zagrebu, nastalo kao odgovor na medijsku hajku kojoj je bila izložena zbog ljubavi sa srpskim rediteljem Goranom Gajićem. Kada je već otišla u Ameriku, jedan zagrebački nedeljnik objavio je feljton kojim su "zapečaćeni" udari na nju.

Feljton nedeljnika "Globus" objavljivan je između 31. januara i 14. februara 1992. godine, a u više tekstova Mira Furlan je na najgnusniji način opet iznova izložena podrugljivim komentarima.

Glumica je u Ameriku otišla godinu dana ranije, nakon otkaza u Hrvatskom narodnom kazalištu, oduzimanja stana koji joj je baka ostavila i neprestanim medijskim udarima tokom kojih je okarakterisana kao "izdajica" zbog ljubavi sa srpskim rediteljem Goranom Gajićem i igranja u beogradskim pozorištima."Globusov" feljton o Miri Furlan, što će se kasnije saznati, pisao je novinar Rene Bakalović. Zagrebački sajt "Lupiga" pronašao je neslavne tekstove, a delove njihovog etiketiranja slavne Mire Furlan vam prenosimo:

- Nakon ogorčenja hrvatske javnosti zbog nastupa Mire Furlan u beogradskim kazalištima, zagrebačka glumica pobjegla je u New York i odlučila napustiti glumu. Za nedavnog boravka u Sjedinjenim Državama, naš je urednik pokušao stupiti u vezu sa zagrebačkom glumicom Mirom Furlan, koja odnedavno živi na zapadnom Manhattanu u New Yorku. Nije dopro dalje od telefonskog razgovora s beogradskim režiserom (Zagrepčaninom porijeklom) Goranom Gajićem, Mirinim suprugom. Od intervjua nije bilo ništa, jer je Gajić revoltiran pisanjem hrvatskog tiska o njegovoj supruzi. Osobito ga je teško pogodilo pisanje Globusa, kaže, jer u njemu rade mnogi njegovi bivši prijatelji. "Uništili ste mi život", kaže Gajić, iako se u brojnim osvrtima na ponašanje Mire Furlan, koji su se u posljednje vrijeme pojavili u hrvatskim medijima, njega uopće ne spominje - piše u jednom od feljtona.- Te razapetosti na profesionalnoj i emotivnoj razini sve su se više pojačavale i na nacionalnom planu. Da bi se dokazala u jednoj sredini, uvijek bi razočarala drugu - piše autor objašnjavajući čitaocima i čitateljkama motive glumičine "izdaje". Članak zaključuje rečenicom u kojoj navodi da je "nekoliko zagrebačkih psihijatara" glumicu uspevalo "izvući iz najvećih depresija" te ističe da "sretna i stabilna razdoblja u njezinom životu nikad nisu dugo trajala".

- Razapeta između privatnog života, ljubavi i nastupanja na pozornicama u dva grada koji su se politički sve više udaljavali - Beograda i Zagreba (...), postala je žrtvom vlastite nedorečenosti i naivnosti - piše Bakalović.

- Zbunjena od sreće nije uviđala da glasno izricanje neslaganja s dnevnom politikom pred polupijanim glupanima ne znači istinsku slobodu, kao što ni tipičan zagrebački polušapat ne dokazuje nedemokratičnost i neslobodu. Mira još uvijek nije vjerovala da ljudi ginu, da je zlo na djelu i da simpatično društvo iz kuta, koje je još donedavno psovalo Miloševića, sad ustaje i urliče željno krvi - zaključuje autor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati