Poznati

Direktno.rs

27. 10. 2020. 07:09 0

Ovako je govorio Smoki: Najvažnije je biti čovek

Naš proslavljeni glumac i reditelj Ljubiša Samardžić napustio nas je 2017. godine, a samo dve godine ranije dao je jedan od poslednjih intervjua u kojem je sa čitaocima podelio šta je za njega najvažnija stvar u životu.

Velikan srpskog glumišta ostvario je sve što se moglo ostvariti u svetu umetnosti. Volela ga je publika, ali je bio poštovan i od strane kritičara. Ipak, pred kraj života, nije bio srećan zbog onoga što se odvijalo pred njegovim očima.

- Godine mi ištu samo miran san. Udaljavam se od stvaralaštva jer ova zemlja nije zemlja Kurosave, koji je u stotoj godini snimio veliki film "Krvavi presto". Iako me mnogo štošta peče i pokreće, ni zemlja Srbija nije za miran stvaralački rad. Liberalni kapitalizam nas nije usrećio, te sam sklon razmišljanju da je prošlost u vreme Tita bila bolja. Znalo se ko kosi a ko vodu nosi. Danas su mnogi na ulicama, štrajkova gde god se okreneš... A bestijalnih ratova je na sve strane. Čak i između zemalja članica Ujedinjenih nacija. Čovek se izgubio. Njega nema! Eto teme za film, koji verovatno nikad neću snimiti - ispričao je 2015. godine u intervjuu za B92.Samardžić je rođen u siromašnoj porodici, a iako je bio svestan ograničenosti takvog života, vrlo rano je shvatio šta su bitne stvari u životu i kojim principima treba da se vodi.

- Odrastao sam u čestitoj rudarskoj porodici, rano ostao bez oca, divio se majci, "tigrici", koja nas je izvela na put sa mizernom rudarskom penzijom. A bilo nas je troje dece. Iz takvog detinjstva shvatio sam da sirotinja nije najstrašnija stvar koja može da se desi u životu. Kako sam rastao sa svakodnevnim dramama kraj rudnika i kada su zlohudne sirene najavljivale zlo u jamama, bio sam opčinjen etikom, dobročinstvom i solidarnošću rudara i ubrzo sam shvatio smisao opstanka u životu. Na veliku sreću, ubrzo sam sreo svoju suprugu Miru, kojoj dugujem zahvanost za čestitost, instinkt i nesvakidašnju inteligenciju - ispričao je u istom intervjuu proslavljeni glumac i reditelj.Za kraj je otkrio i šta je za njega najvažnije u životu.

- Biti čovek. Onaj koji ima reč. Koji brani istinu i pravdu. Setite se da Biblija počinje rečima: "U početku beše reč" - zaključio je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati