Poznati

Direktno.rs [ Izvor: Hello ]

16. 10. 2020. 17:59 0

Osmeh koji opet krasi Dnevnik: Voditeljka dobila životnu bitku!

Voditeljka RTS-a Ivona Pantelić uspela je da pobedi rak dojke i da se ponovo vrati na male ekrane, a u mesecu borbe protiv ove opake bolesti za magazin "Hello" otkrila je kroz šta je sve prošla tokom suočavanja sa dijagnozom, kao i lečenjem.

Rak dojke jedna je od najčešćih ženskih bolesti današnjice, a voditeljka i sama želi da pomogne svim ženama koje se suočavaju sa svim onim kroz šta je i sama morala da prođe.

- Ja, recimo, ne bih ni otišla na mamograf da moja drugarica i koleginica, lektorka Slađa, nije bila uporna. Mislila sam da je dovoljno što redovno idem na pregled i ultrazvuk. Hajde Ivona, nije odustajala kada je stigao pokretni mamograf. Pošto nisam imala pedeset godina, i po protokolima nisam spadala u rizičnu gupu, nisu me stavili na spisak. Na kraju, ona je običnom olovkom upisala moje ime i tako mi produžila život - započela je voditeljka ispovest za "Hello".Ivona je imala tu sreću, da je u bliskom okruženju imala već nekoga ko je već pobedio rak, a ko je sada sve vreme bio njena podrška i glas razuma.

- Moja poznanica Goca, koja je prošla kroz ono što je mene tek čekalo, bila mi je od velike pomoći. Upoznavala me je sa terapijom koju ću dobiti, davala mi je konkretne savete, a pre svega me je bodrila tako što mi je pokazivala slike žena koje su ozdravile i vratile se svom životu - objašnjava voditeljka značaj uticaja okoline na stanje uma dok se neko suočava prvi put sa takvom dijagnozom.

Pantelićeva je priznala i da joj je podrška najbližih najviše značila, te da se plašila kako će oni prihvatiti vesti da boluje od opake bolesti.

- Strepela sam kako će vesti prihvatiti oni kojima je iskreno stalo do mene. S druge strane nervirali su me komentari "strašno" ili "pa, kako je to moguće", izgovoreni tek da bi se nešto reklo. Bežala sam od sažaljenja. Istančaju se osećaji, u deliću sekunde sam mogla da prepoznam šta ko misli - iskrena je Ivona.

Kao još jedan od problema vezanih za rak, voditeljka vidi u tome što se ljudi, iako je 21. vek, i dalje plaše bolesti koja nije zarazna, kao i samih obolelih.- Prisutna je stigmatizacija. Najbolje poređenje je aktuelna situacija sa koronom.. Oboleli se izbegavaju u širokom luku, što je ii razumljivo jer je bolest zarazna, ali empatiju je zamenila ljutnja. Koliko puta ste proteklih meseci čuli "kako ga nije sramota, mogao je da me zarazi". Rak, naravno, nije zarazan, ali ljudi se plaše i to treba razumeti - objašnjava Pantelićeva koja je na sreću uspela da se izbori sa kancerom, te je otkrila i kako se osećala kada joj je doktor saopštio da je zdrava.

- Nezaštićeno, kao da nemam krov nad glavom. Deset meseci sam neprekidno trčala na neke preglede, terapije, kontrole. Kada sam u novembru 2018. godine otišla pop terapiju koju sam dotle redovno primala, doktorka Ivana mije rekla "Završili smo sa lečenjem. Idi kući i dođi na kontrolu za pola godine". Moja prva reakcijaje bila "Šta ja sada da radim" - iskrena je Ivona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati