Poznati

Direktno.rs

12. 10. 2020. 07:10 6

Kako pre 24 godine, tako i danas: Glumci protiv, a pevači uz vlast (VIDEO)

Kad su me iz TV Novosti pitali zašto protestuju poznati glumci, a ne protestuju poznati pevači narodnjaci, ja sam, naravno, bio glup, trebalo je da kažem nemam komentara, a ja sam rekao da protestuju glumci zato što im je loše, što loše žive, što su završili fakultete, što su visokoobrazovani veliki umetnici, kao Milena Dravić, koja je ušla, nedavno, u Enciklopediju svetskog filma, a koja vozi jugo... Većina glumaca ima platu 1.000 dinara, ako ima i to, i rekao sam, normalno, da protestuju, jer im je loše, jer su ogorčeni. A pevači ne protestuju, jer ne plaćaju porez, imaju kuće, bazene, vile, vikendice. Pevači ne protestuju zato što im je dobro i verovatno mole boga da ostane ovaj sistem i ovaj režim, i ovo sranje što duže - izjavio je 1996. godine popularni televizijski voditelj, pokojni Milovan Ilić Minimaks.

Milovan Ilić bio je od onih voditelja koji su uspevali da publiku prikuju uz male ekrane sadržajem svojih emisija, a njegovi gosti bile su brojne zvezde u usponu koje danas predstavljaju krem estrade. Glumci, političari, pevači, čak i osobe koje su bile na ivici zakona bile su gosti legendarnog Minimaksa.

Bio je zaslužan za promociju brojnih pevača, među kojima su Dara Bubamara, Jami, Vendi, grupa Rokeri s Moravu, Đorđe Balašević, Rambo Amadeus i drugi. Mnogima je smislio umetničko ime, a za svako gostovanje pomno se pripremao. U svojim emisijama "Nedeljno popodne" iz šale je nekoliko puta emitovao snimak tada nepoznate devojke koja peva "Čačak, Čačak", ne sluteći da će iz tog šegačenja proisteći Lepa Brena.

Kasnije je vodio popularnu "Minimaksoviziju".
A ako je iko poznavao mentalitet tih ljudi, onda je to bio Milovan Ilić, te je zato i mogao da da tako preciznu i jasnu analizu razloga zbog kojih poznati glumci učestvuju u protestima protiv vlasti i večite su bundžije, dok popularni pevači ostaju uz režim koji im donosi novac i privilegije. Zauzvrat, oni režimu obezbeđuju biračko telo i promovišu ih.

Situacija se nije izmenila ni posle 24 godine. Dok glumci jedva sastavljaju kraj sa krajem, dok nam je kultura na izdisaju, režim promoviše rijaliti, pevaljke i pevače, koji paradiraju u skupim kičastim haljinama i odelima, a u svojim pesmama slave neukus i nemoral. Ni posle toliko godina nije se izmenio sistemski odnos prema kulturi i umetnosti, što se odražava i na sve druge društvene sfere.

Vlast da bi opstala, podilazi najnižim porivima širokih masa, koje se realizuju kroz jeftine muzičke sadržaje i primitivizam. Umesto da edukuje i menja, što je osnovna funkcija kulture, vlast cementira postojeće stanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati