Poznati

Direktno.rs

29. 09. 2020. 06:00 0

Srpski oskarovac: Na Zemlji će ostati samo taj klovn - potrošač…

Scenarista i pisac Stojan "Stiv" Tešić, dobitnik nagrade "Oskar" za najbolji scenario i jedan od najuspešnijih Srba u Holivudu, rođen je na današnji dan.

Tešić je poreklom bio iz Užica, a njegov otac je, kao nedićevac, 1944. prvo emigrirao u Englesku, a potom u SAD. Tek deset godina kasnije porodica je ponovo bila zajedno kada je mladi Stojan sa majkom i sestrom uspeo da dobije vizu i preseli se u Čikago. O Americi i njenim prostranstvima je sanjao kao dečak, a zanimljiva anegdota iz ovog perioda svedoči da je Stojan bio razočaran Čikagom kada je konačno kročio na američko tlo i tvrdio da je njegovo rodno Užice lepše.

Ipak, uvek je verovao da "negde iza" postoji Amerika o kojoj je sanjao.

- Čikago definitivno nije bio veliki američki Zapad. Pokušao sam da prigušim misao da je moj rodni grad izgledao mnogo bolje. Ipak, nekako sam verovao da je ovde sve moguće. I čak iako ovde gde sam trenutno ne živim onako kako bih želeo, nedaleko odavde, u drugom gradu, bolje stvari su moguće. Verovao sam da sam našao prostor "mogućnosti" - ispričao je za Njujork Tajms davne 1982. godine.

Bio je uspešan kao rvač pa je preko sportske stipendije dobio šansu da studira na čuvenom Indijana Univerzitetu. Na tom mestu je 1965. diplomirao ruski jezik i književnost. Nekoliko godina kasnije je magistrirao, planirao je i doktorat, ali je ubrzo sve napustio i posvetio se pisanju. Ta odluka se pokazala kao ispravna jer ga je praćenje unutrašnjeg osećanja odvelo ka visinama o kojima sanja svaki pojedinac koji sanja o uspehu u Holivudu. Po njegovim scenarijima snimljeni su filmovi "Svedok", "Svet po Garpu", "Američki letači" i "Eleni". Za film Četiri prijatelja nagrađen je Oskarom za originalni scenario.

- Ne postoji ništa što volim više od pisanja. Dobiti nagradu jer radiš nešto što voliš, čini se kao luksuz koji nikad nisam očekivao - rekao je Tešić primajući Oskara 14. aprila 1980. godine.

Ipak, kako je vreme prolazilo, Stojan (Stiv za svoje američke prijatelje), polako je počeo da uviđa iluziju američkog sna o kojem je maštao. Učestvovao je u demonstracija protiv Vijetnamskog rata i vremenom postao razočaran u kapitalističke i konzumerističke vrednosti koje su bile plasirane kao vrhunac ostvarenja lične slobode.

- Nisam samo voleo Ameriku, bio sam zaljubljen u nju. Iskreno sam verovao da će to biti jedna od onih nacija koja će voditi računa o svima, koja će se starati da svoja dostignuća učini dostupnim. A sada osećam da pomaganje onima koji su na dnu nije ni na dnevnom redu. Niko nije zainteresovan za njih. Ni ja ne znam za šta se ova zemlja zalaže - rekao je Tešić 1991. za Njujork Tajms.

- Izgubljeno je nešto u svetu, što čoveka čini srećnim. I potrebno je da on kupi stotinu stvari da ispuni tu prazninu. To je sada u Americi dovedeno do vrhunca i već ima, doduše malobrojna grupa ljudi, koji se bune protiv toga. Možda će ih biti još manje, pa će nam na Zemlji ostati samo taj klovn - potrošač… Moja religija je čovek. Prosečni Amerikanac, međutim, veruje u kapitalizam. To je glavna religija - govorio je tada on.

Oštro se protivio i karakterisanju Srba kao glavnih krivaca za poslednji rat.

- Važno je da se razume da ovo nije pokušaj da se opravdaju Srbi za zločine koje su počinili. Ovo je pokušaj da se insistira na tome da su sve strane građanskog rata činile zločine i da se svi ti zločini moraju osuditi i žrtve žaliti. Ne smemo preterivati i uvećavati. To bi bilo strašno ne samo za one koje demonizujemo i lišavamo humanosti, već i za nas same. To bi i našu humanost podrivalo - pričao je Tešić.

Preminuo je u Kanadi 1996. u 53. godini od srčanog udara. Lingvisti koji rade na britanskom "Oksfordskom rečniku" saopštili su 2016. da je reč te godine "post-truth" (post-istina). Prema njihovim saznanjima, u tom kontekstu je ovu reč prvi put upotrebio baš Stiv Tešić.

U članku u časopisu The Nation o američkom skandalu Iran-Kontra i o ratu u Persijskom zalivu, Tešić je napisao: "Mi, kao slobodni ljudi, slobodno smo odlučili da hoćemo da živimo u nekakvom post-istinskom svetu". Iako su napomenuli da postoje dokazi o ranijem korišćenju tog izraza, Tešić ga je prvi put upotrebio u tom kontekstu: "Tada je značenje izgleda bilo jasno: 'pošto se istina saznala', a ne kakvo je sada: da je istina sama po sebi postala nevažna", naveli su lingvisti pre četiri godine.

To je dodatni trag koji je ovaj Srbin ostavio u svetu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati