Poznati

Direktno.rs [ Izvor: Dnevna doza lepog ]

03. 07. 2020. 07:21 0

Za sve je kriva Sajentologija? Tri razvoda i "zaboravljena" ćerka

Američki glumac danas puni 58 godina. O njegovim ulogama i filmskoj karijeri se često govori, ali njegova privatna posvećenost religiji pod nazivom Sajentologija izaziva jezu zbog bizarnih "pravila" življenja.

Kruz u Holivudu važi za jednog od najuspešnijih i najisplativijih glumaca. Njegova karijera traje još od 1981. godine kada se kao mlada nada pojavio u filmu "Endless Love". Od tada do danas on je izgradio svoje ime kada je karijera u pitanju, ali njegov privatan život često je predmet čuđenja. Otkad je pristupio Sajentološkoj crkvi 1990. godine, Kruzov život dobija bizaran zaokret i u javnost počinju da izlaze detalji njegove posvećenosti ovoj religiji.

Zbog Sajentologije Kruz godinama nije video svoju ćerku Suri Kruz (12), koju je dobio u braku sa glumicom Kejti Holms (39). Nakon razvoda od nje, koja je dobila starateljstvo nad ćerkom, Tom je dobio pravo da viđa dete 10 dana mesečno, ali on to jednostavno ne koristi.

I 2015. godine američki portal TMZ pisao je da izvori bliski Kejti tvrde da Tom nije video osmogodišnju Suri gotovo godinu dana, kao i da je razlog tome taj što je Suri, zajedno sa svojom majkom proglašena "nepoželjnom" u krugovima Sajentološke crkve.

Ipak, sajentolozi su ove optužbe odbacili kao netačne.

Glumca je u Sajentološku crkvu uvela prva supruga, Mimi Rodžers, a nagađa se da je crkva Tomu birala drugu i treću suprugu, Nikol Kidman i Kejti Holms.

Tom Kruz i sajentologija

Sajentologija uči ljude da su besmrtna duhovna bića koja su zaboravila svoju pravu prirodu.

Njen metod duhovne rehabilitacije je vrsta savetovanja, u kojoj ljudi ponovo proživljavaju bolne i traumatske događaje iz svoje prošlosti, kako bi se oslobodili njihovih ograničavajućih efekata.

Habard je sajentologiju opisao kao religiju, pa je 1953. godine u Nju Džerziju osnovao Sajentološku crkvu.

Tom Kruz i Mimi Rodžers

Mediji spekulišu da je Tom Kruza u kandže sajntologije uvukla supruga, glumica Mimi Rodžers. Tom Kruz je 1987. godine oženio Rodžers, koja je bila 6 godina starija od njega.

Njih dvoje su se u tajnosti venčali, a ceremoniji je prisustvovala i glumčeva majka i kum Emilio Estavez. Svedoci kažu da ga je Mimi odmah "uzela pod svoje". Uvela ga je u svet sajentologije i naučila ga kako da se ponaša na crvenom tepihu i u skupim restoranima.

Nisu imali dece, a Mimi je u nekom od kasnijih intervjua izjavila kako je Tom razmišljao da postane monah jer je "neplodan". Svoju izjavu pripisala je bezazlenoj šali.

Tom Kruz i ćerkica Suri

U prva dva braka, sa Mimi Rodžers i Nikol Kidman, Tom Kruz nije uspeo da ostvari potomstvo pa su Holivudom kružile glasine da je glumac neplodan.

Ćerka Suri rođena je 18. aprila 2006, da bi se par iste godine, 18. novembra venčao na sajentološkoj ceremoniji u dvorcu Odeskalki u Italiji.

Kejti se u predbračnom ugovoru obavezala da holivudskom glumcu rodi dete, a za svaku godinu braka sa njim sledovalo joj je tri miliona dolara. Verovatno tada, dok je izgovarala sudbonosno "Da", nije ni slutila kakav je pakao čeka.

Kejti Holms

Brak glumačkog para Toma Kruza i Kejti Holms, iako je u javnosti delovao savršeno, dugo je bio u problemima, a udela u tome imala je, kako je prvi pisao portal magazina "E!" i Kruzova posvećenost sajentologiji. Taj izvor je 2012. istakao da Kejti ipak nije bila protiv sajentologije, jer je videla koristi od toga, ali da nije želela da joj to postane sve u životu, kao za Toma.

"Ona je htela više slobode da sama donosi svoje odluke", istakao je neimenovani izvor. 

Iako se priča kako je brak Toma Kruza i Kejti Holms bio dogovoren, to nikada nije bilo potvrđeno, ali se znalo da je morala da živi po nekim prilično čudnim pravilima zbog kojih je i ostavila glumca. Jedno od pravila koje je morala poštovati je i "porođaj u tišini". Sajentolozi veruju da je za dete najbolje da dođe na svet u mirnoj atmosferi punoj ljubavi, a to uključuje i tzv. tihi porođaj.

Niko od osoblja koje je u sobi za vreme porođaja ne sme govoriti niti biti uzbuđen, a majka se takođe podstiče da ne viče dok rađa, nego da ćuti. Sajentolozi veruju da je to najbolje okruženje za dete i njegov dalji razvoj, ali i za majku koja rađa.

Neki izvori tvrde da je odnos sajentološke crkve prema deci bio uzrok razvoda Kejti i Kruza. Naime, kako je izjavila glumica Lea Remini (47) koja je izašla iz sajentologije, prema deci se u zajednici odnose kao da su odrasli, nema nikakve razlike.

Kejti je navodno poludela kada je Tom tražio da njihova ćerka Suri (11) ode na krstarenje članova crkve koje zovu Sea Org. Na tim se krstarenjima navodno sprovodi zlostavljanje i maltretiranje članova crkve koje je svojevrsna inicijacija. Po cele dane rade najteže fizičke poslove, a ako se žale na uslove, budu fizički kažnjeni pa im se drugi rugaju i izbegavaju ih.

Kejti je dugo planirala svoj odlazak, a u sve su bili uključeni njeni prijatelji kao i otac advokat, koji joj je pomogao u vezi pravnih zavrzlama. Kad je ostavljala Kruza, njeni prijatelji su unajmili stan u Njujorku, a ona je putovala kroz tri savezne američke države kako bi joj se izgubio trag i kako bi pobegla od njenih sajentoloških "zaštitnika".

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati