Poznati

Direktno.rs

28. 05. 2020. 13:17 1

"Ne mogu da dišem": Ubistvo muškarca razbesnelo Holivud

Smrt Džordža Flojda u Mineapolisu izazvala je bes brojnih poznatih ličnosti koje pozivaju na pravdu u razrešenju ovog slučaja.

Pre nekoliko dana američku javnost je potresao video snimak brutalne upotrebe sile od strane pripadnika policije prilikom privođenja jednog Afroamerikanca u Mineapolisu. Ovoj sceni su svedočili brojni građani, a u pitanju je "sukob" četrdesetšestogodišnjeg Džordža Flojda i četvorice policajaca.

Na uznemirujućem snimku se vidi kako jedan od prisutnih policajaca kolenom steže Flojdov vrat, držeći ga prikovanog na zemlji. Muškarac nekoliko puta uzvikuje "Podigao sam ruke, nemoj da pucaš" i "Ne mogu da dišem". Flojd je ubrzo preminuo, a policija Mineapolisa je nešto kasnije objavila zvanično saopštenje za javnost u kojem je napisano da su policajci pozvali hitnu pomoć jer je Flojd pokazivao znake "zdravstvenih tegoba" (medical distress).

Upotreba ovog termina dodatno je iznervirala javnost jer je na osnovu snimka očigledno da su pripadnici policijskih snaga sebi dozvolili prekomernu upotrebu sile. Četvorica policajaca je otpuštena sa svojih radnih mesta, ali javnost je ubeđena da su oni najodgovorniji za Flojdovu smrt i da moraju biti kažnjeni. Dve večeri za redom bukte protesti u ovom gradu u Minesoti, a policijska stanica u kojoj su radili ozloglašeni policajci je napadnuta i gađana kamenjem. Gradonačelnik Mineapolisa izjavio je da smatra da je u pitanju ubistvo i da bi policajac na snimku trebalo da odgovara.

Smrt Džordža Flojda još jedna je u nizu slučajeva gde su oni koji bi trebalo da štite stanovnike učestvovali u upotrebi prekomerne sile prema afroameričkim građanima. Ponovo je pokrenuta debata o rasizmu u SAD, a iskazivanju besa priključile su se i brojne poznate ličnosti.

NBA zvezda Lebron Džejms postavio je fotografiju na svoj Instagram profil kojom je iskazao bes zbog ubistva Džordža Flojda. Na njoj nosi majicu sa natpisom "Ne mogu da dišem".

Majka planetarno popularnih Kardašijan i Džener sestara objavila je sliku sa istim rečima preminulog Flojda, usput dodavši da joj je srce slomljeno i da je važno da se svi ujedine protiv rasizma.

Američka glumica Hale Beri je prvo komentarisala objavu Lebrona Džejmsa rečima da je "užasno ljuta", a onda je objavila fotografiju zamišljene naslovne strane "Time" magazina koja govori da se nije puno toga promenilo od rasne segregacije kojoj su afroamerikanci bili izloženi šezdesetih godina prošlog veka.

Oglasila se i čuvena Keri iz serije "Seks i grad" fotografijom sa mesta ubistva, pozivajući na pravdu.

Glumac Džejmi Foks je često aktivan na društvenim mrežama kada je u pitanju tema rasizma i policijske brutalnosti. Postavio je fotografiju koja pokazuje dvostruke standarde pri privođenju belih i afroameričkih građana SAD.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati