Poznati

Direktno.rs

26. 05. 2020. 20:33 7

Marina Abramović: Umetnica ili "sluga Sotone"?

Umetnica Marina Abramović snimila je novi performans iz svog doma u Njujorku u kojem vas poziva da gledate u njene oči jedan minut bez treptanja. Ovaj video samo je još jedna "potvrda" teoretičarima zavere da su u pitanju satanističke prakse poznate umetnice.

Marina Abramović decenijama važi za kontroverznu ličnost čiju umetnost neki obožavaju, dok se drugi zgražavaju i poriču da njeni performansi uopšte mogu da se kategorišu kao umetnost.

Ona je nedavno snimila još jedan performans u kojem gledaoce poziva da ne skreću pogled sa njenih očiju ceo minut, a nakon toga ih moli da zatvore oči i drže ih tako još jedan minut. Ovaj eksperiment bi trebalo da vas "vrati u sadašnjost" kako je to umetnica naglasila na početku videa.

Ipak, ako pogledate komentare onih koji su bili zainteresovani za najnoviji projekat umetnice srpskog porekla, bićete veoma zbunjeni. Naravno, ukoliko niste ispratili teoriju zavere koja je kružila oko Abramovićeve pre nekoliko godina, a čini se da neće uskoro nestati.

Teorija zavere pod nazivom "Pizzagate" u kojoj se pominje Marina Abramović i njeni "satanistički rituali" nastala je 2016. godine, na osnovu dva bizarna "dokaza". Ubrzo nakon izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, Vikiliks je objavio prepisku američkog političkog konsultanta Džona Podeste i gubitnice izbora Hilari Klinton. Podesta je tada radio na izbornoj kampanji Klintove, a u mejlovima se više puta spominjala reč "pica" u bizarnim kontekstima, što je dovelo do toga da teoretičari zavere zaključe da je u pitanju kodiran jezik kojim se nešto prikriva.

Praviti picu, organizovati sastanak vezan za picu i nabaviti picu na sat vremena, zaista zvuči čudno i podgrejalo je teoriju da se radi o pedofilskom krugu u samom vrhu Demokratske stranke. Dodatni "dokazi" odnosili su se na slike koje su visile u piceriji Comet Ping Pong u Vašingtonu u kojoj su često ručali visoki funkcioneri ove stranke, pa i sam bivši predsednik Barak Obama. Umetničke slike koje su se nalazile na zidovima ove picerije prikazivale su neobične ljudske i dečije figure.

Kasnije je otkriveno da su slike delo umetnice Kim Nobl koja je kroz njih "govorila" o svom iskustvu seksualnog zlostavljanja u vrlo ranom dobu.

Ipak, sve ranije "informacije" dovele su do potpunog ubeđenja da je u pitanju zataškavanje ogromnog zločina, a cela teorija je kulminirala upadom mladića iz Severne Karoline u ozloglašenu piceriju. On je bio odlučan u svojoj nameri da oslobodi "zarobljenu decu", ali je ubrzo priveden, a dokazi o tim tvrdnjama nisu otkriveni.

Kakve ovo veze ima sa Marinom Abramović?

Srpska umetnica je prijateljica Tonija Podeste, brata pomenutog Džona, koji je učestvovao u finansiranju ideje o izgradnji umetničkog Instituta Abramovićeve, od kog se naknadno odustalo. U mejlovima koje je Vikiliks objavio, a koje možete pročitati ovde, Marina poziva Tonija na "spirit cooking", odnosno "duhovno kuvanje". Odgovarajući na neslavnu razmenu mejlova sa Tonijem Podestom, umetnica je rekla da oni samo stvari nazivaju smešnim imenima, i da nije bio u pitanju nikakav satanistički ritual.

Abramović je devedesetih godina imala performans pod tim nazivom, gde je po zidu svinjskom krvlju ispisala različite poruke poput one o uzimanju noža i sečenja srednjeg prsta leve ruke.

Iako umetnost Abramovićeve često podrazumeva upotrebu krvi, golotinje i ekplicitnog jezika, internet istraživači su zaključili da se radi o satanističkom ritualu i da je srpska umetnica povezana sa pedofilskim satanističkim krugom vašingtonskih moćnika. U intervjuu za "New York Times" nedavno je odgovorila na optužbe da njen rad sadrži subliminarne poruke. Abramović je izjavila da zaista želi da ljudi prestanu da je maltretiraju i da očekuje da je uskoro napadne neki ludak sa nožem zbog ovih dezinformacija.

Izgleda da teorija ne jenjava jer je većina komentara ispod novog video performansa poziv umetnici da se odrekne Sotone i spas potraži u Isusu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati