Muzika

Direktno.rs

21. 10. 2021. 10:24 5

U spotu sve velikani: Kako je nastala pesma "Beograd"

"Duh Beograda je, najzad, i u osećanju da ste kod kuće, da ne možete propasti jer ste među svojima, da uvek i u svako doba možete da pozajmite nešto sitnine, ljubavi, krov nad glavom i malo neophodnog saučesništva pred zoru…", ovako je o našem glavnom gradu nekada pisao čuveni "Njujork Tajms".

O Beogradu su napisane mnoge reči i komponovane mnoge pesme. Ipak, kada bi većinu Beograđana, pa i onih koji to nisu, pitali koja je najlepša i najupečatljivija, mnogi bi se setili hita koji se 1995. godine vrteo po radio i TV stanicama.

Naravno, u pitanju je pesma "Beograd" koju su Vlada i Bajka izveli uz pomoć prijatelja, brojnih velikana. Ovu numeru su pevali i Dragan Nikolić, Bora Đorđević, Dušan Prelević Prele, Dragan Bjelogrlić i Nikola Kojo.

U spotu, koji je režirao Aco Bošković, a kroz koji se protežu divni kadrovi Beograda, pojavljuju se i Danilo Bata Stojković, Bora Todorović, Bogdan Tirnanić i Dušan Kovačević.

Muziku je radio Vladimir Marković Vlada, tekst Petar Pera Lazić, a aranžman Slobodan Sloba Marković.

Kako je nastala legendarna pesma "Beograd", otkrio je upravo Vladimir  Vlada Marković, i to za emisiju "Svet bez vize".

- Tu sam pesmu napisao kada je bilo strašno, kada smo mi bili bukvalno svetska parija. Ovom sam pesmom hteo da kažem da Beograd jedan divan grad, sa divnim ljudima i da jednostavno retko koji grad ima tu vrstu širine i tu vrstu dobrote. Onda je tu bila jedno jako lepa saradanja. To je naš jedan veliki skup ljudi koji su želeli da ta pesma bude najbolja moguća. Naš, na žalost pokojni, prijatelj Pera Lazić je napisao jedan divan tekst - rekao je Vlada Marković na početku razgovora i nastavio:

- Ja sam jednostavno dugo tapkao, pokušavajući da napišem dovoljno dobar tekst. Nije mi išlo za rukom. Jednostavno, mislio sam da grad zaslužuje nešto bolje od toga. I, jednostavno, u jednom momentu je Bajki i meni palo na pamet: "Hej, hajde da vidimo sa Perom Lazićem". Pošto smo se spremali da snimimo CD, pa smo pričali sa njim. I on kaže: "Joj, divno! Evo, hoću. Veliki izazov. Majku mu, stvarno ste mi dali težak zadatak, ali hajde..." I javi se posle nedelju dana i kaže: "Imam temu". I mi kažemo "Odlično". I onda smo seli jedno nas desetoro, napali na njega, i brusili svaku reč, tako da je na kraju ispalo da jedna divna pesma koja u sebi ima sve - nostalgiju, i ponos, i ljubav prema gradu - rekao je muzičar.

Na pitanje kako su reagovali Dragan Nikolić i Dušan Prelević Prele, Vlada Marković je rekao sledeće:

- Oni su odmah pristali. Prele je čak jednom rekao:"Majku vam, sve mogu da oprostim, ali da dva Zemunca napišu pesmu o Beogradu najbolju, to je neverovatno..." - rekao je Vlada Markovič.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati