Muzika

Direktno.rs

30. 04. 2021. 08:56 1

Gotov španski eksperiment - rezultati ohrabrujući

U Barseloni je organizovan eksperimentalni koncert koji je za cilj imao da pokaže da li je u ovom trenutku moguće da se takav dogašaj održi bez većeg zaražavanja koronavirusom.

Prema podacima dobijenim nakon eksperimenta, pokazalo se da se od koronavirusa zarazilo šest osoba u roku od 14 dana. Njihov zaključak je da nisu pronašli dokaz povećanog širenja zaraze među ljudima koji su prošlog meseca učestvovali u tom velikom ogledu.

U eksperimentu je učestvovalo 5.000 ljudi, navodi Index.hr, nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu distancu.Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene, naučnici su zaključili da ih je četvoro zaraženo negde drugde, a ne na samom događaju.

Boris Revolo, virusolog koji je učestvovao u dizajniranju sigurnosnih protokola u areni "Palau San Đordi", rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dve osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika veroatnoća da se prenos dogodilo negde drugde, piše Dojče vele.Ono što su još naučnici otkrili je da je stopa zaraze među učesnicima koncerta bila dvostruko manja od one kod ljudi istih godina u Barseloni.

- Ništa ne sugeriše da se prenos virusa dogodio tokom koncerta - rekao je specijalista za zarazne bolesti Žosep Marija Libre na konferenciji za novinare u utorak.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom sveta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja, za koje su do sada stručnjaci tvrdili da su sigurna mesta zaraze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati