Muzika

03. 03. 2021. 09:00 0

Pesma "Pijem" ušla u urbanu legendu, a krije još jednu tajnu

Miki Jevremović smatra se jednim od najvećih pevača i kantautora pop muzike u celoj bivšoj Jugoslaviji, a ostala je jedna zanimljivost vezana za to kako je nastao njegov najveći hit "Pijem" koji ga je i proslavio.

Na "Pesmi leta 67" Miki Jevremović je pobedio sa numerom "Pijem", koja je postala neverovatan hit i za samo nekoliko meseci prodata je u 260.000 primeraka, a iste godine Miki je dobio i "Zlatni mikrofon" kao najpopularniji pevač.

Bilo je mnogo zanimljivosti oko te pesme i postoji urbana legenda koja kaže - pozovu Jevremovića u Karađorđevo, traže mu da peva "Pijem", a Titov pas skoči na binu i "peva" s Mikijem i tako nekoliko puta.

Druga zanimljivost i ona koja je bacila senku na Jevremovićev uspeh bila je ona vezana za optužbe da je pesma zapravo plagijat stare grčke pesme.Grčki melos je sa pesmom "Pijem" na velika vrata ušao u našu zabavnu muziku. Međutim, usledila je optužba da je Jevremović, koji se uredno potpisao kao kompozitor i autor stihova, kopirao nešto od grčkog kompozitora Jorgosa Zambetasa.

Januara 1968. dopisnik Tanjuga iz Atine, Dragomir Radivojević, otišao je sa svojim prijateljima u jednu kafanu u atinskom predgrađu Nova Smirna i iste noći poslao je izveštaj koji je protresao Jugoslaviju. U njemu je naveo da je orkestar zasvirso pesmu "Pijem", i da je on počeo da je peva, a isto su uradili i njegovi prijatelji samo na grčkom. Veoma se iznenadio kad su mu prijatelji objasnili da je to grčka pesma po imenu "Brodić" i da je komponovao upravo vlasnik restorana u kom su se nalazili, Zambetas, što je on sam i potvrdio.

Narednog dana, Jorgos Zambetas je poslušao Mikjevu pesmu i izjavio da je ona "koktel, sastavljen od 95 posto Zembetasa i 5 odsto Mikija Jevremovića". U redakciju Politike ekspres pozvani su muzički stručnjaci da saslušaju obe pesme i zaključe da li se radi o sličnosti ili plagijatu. Vojislav Simić, Predrag Ivanović, Vojkan Đonović i Saša Subota izdali su zajedničko saopštenje:- Slušajući ploču s pesmom grčkog kompozitora Zambetasa, zaključili smo da je veoma slična kompoziciji "Pijem" Mikija Jevremovića. Kad se obe podrobno muzički analiziraju, lako je utvrditi identičnost tri elementa (uvod, verza i refren) koji imaju mestimična odstupanja u melodiji i harmoniji - izjavili su tada stručnjaci.

Jevremović je pokušao da demantuje sve priče o plagijatu, nudio je svedoke koji bi potvrdili da je pesma napisana za vreme turneje po Bugarskoj aprila 1967. godine i da su je oni tada čuli, ali nije vredelo. Počelo je da se govori i o mogućnost da mu se oduzme pobeda na "Pesmi leta".

Na kraju je rešio da preduzme sve što je u njegovoj moći, otišao je u Atinu da se lično sastane sa Zambetasom i izgladi stvar. Susret je prošao iznenađujuće dobro, bez ikakvog skandala i svađe - Zambetas mu je prosto poverovao ili oprostio, Miki mu je bio gost na ručku, zajedno su čak nastupili u jednom atinskom restoranu, a potom mu je Jorgos uzvratio posetu u Beogradu i bio kum Mikijevom detetu na krštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati