Muzika

Direktno.rs

02. 03. 2021. 08:48 0

Prvi svirali u Srbiji posle rata: Trajanje "Kud Idijota" i vernost panku

"Kud Idijoti", kultni pank bend iz Pule, nastao je pre 40 godina, a bili su prva hrvatska grupa koja je nastupila u Beogradu posle ratova na ovim prostorima.

Smrt frontmena Branka Črnca Tuste 2012. godine sprečila je legendarni sastav da nastavi sa stvaranjem. Tusti je dijagnostifikovan karcinom pluća i grla sa kojim nije uspeo da se izbori, a sa njegovom smrću "Kud Idijoti" su zvanično prestali da postoje.

Istorija ovog benda je sve samo ne obična. Svi članovi koji će kasnije činiti ovaj sastav radili su "obične" poslove i maštali o profesionalnim bavljenjem muzikom. Tusta je pre muzičke karijere radio na jednom pulskom brodogradilištu, gitarista Sale Veruda se bavio uvođenjem drvenarije u brodove, bubnjar Dijego Bošućko je bio zaposlen kao električar, a možda najzanimljiviji posao u tom trenutku je imao bas gitarista Nenad Marijanović, poznatiji kao dr Fric. On je pre "Idiijota" radio kao noćni čuvar u ludnici, a prostorija te ustanove poslužila im je za buduće probe.Od ludnice do regionalne slave delilo ih je živi album "Legendarni uživo" 1986. godine. Širom Jugoslavije proširila se priča o mladom pank bendu koji je obradio čuvenu italijansku revolucionarnu pesmu "Bandiera Rosa". Ipak, imali su problema sa izdavanjem prvog albuma, pa su sledećih nekoliko godina proveli svirajući pesme po raznim festivalima, a tek 1990. su uspeli da sa slušaocima podele album prvenac. Nakon što su ih odbile gotovo sve idavačke kuće u SFRJ, uspeli su da objave LP "Mi smo ovdje samo zbog para" za ljubljanski Helidon zahvaljujući njegovom uredniku i nekadašnjem pevaču Buldožera Borisu Beleu. Na njemu su se pojavile pesme "Minijatura", "Neću da radim za dolare", "Kako to može" i verzija pesme "Bandiera Rosa" koja traje sedam minuta.Njihov najpoznatiji hit je bila vodeća pesma sa prvog i istoimenog albuma - "Mi smo ovde samo zbog para".

"Ljubav brzo dođe i prođe, a pare su ono sto ostaje, jer mi smo ljiga, mi smo trend, mi zapravo i nismo bend, došli smo vam samo po parice", čuje se u ovoj numeri. "Kud Idijoti" su ovom, ali i svim ostalim pesmama iz repertoara dugog tri decenije pokazali vernost pank idejama.Kroz tekstove su na ironičan način pokazivali sav besmisao nepravednog društvenog uređenja, pa je naziv EP-a "Budimo solidarni s bogatima" izazvao smeh kod regionalne publike koja je cenila njihove pesme i ideje.Kada je krenuo rat na prostoru bivše Jugoslavije, bend je razmišljao o prestanku sa radom, ali se to nije desilo. U Hrvatskoj je u to vreme na vlasti bio desničarski HDZ koji nije dobronamerno gledao na nastupe koji su u sukobu sa zvaničnom državnom ideologijom. Jasno je da su "Idijoti" u tom trenutku bili trn u oku.

- Tokom ratnih godina stekli su status benda oštrog jezika i jasnih stavova koji se nije libio da i dalje svira sada nepodobne "Bandiera Rosa" i "O bela Ćao" držeći se, pored marke i dolara, svoje jasne devize "Pametnima ne treba ništa objašnjavati, glupani ionako neće ništa shvatiti" - rekao je jednom prilikom muzički kritičar Petar Janjatović.

Ostaće upamćeno i da su oni bili prvi bend koji je nastupio u Beogradu nakon rata. Posle petooktobarskih promena u Srbiji, "Kud Idijoti" su u decembru 2000. godine napravili koncerte u Hali sportova na Novom Beogradu i u Novom Sadu, čime su postali prvi muzičari iz Hrvatske koji su nastupili u SRJ, posle raspada SFRJ.

Promene su mnogo obećavale, ali se čini da su ideje o kojima su "Idijoti" pevali tokom cele karijere ostale neispunjene. Kako je Sale Veruda nedavno naveo u intervjuu za  nedeljnik "Vreme", većina ideala su ostali neispunjeni.

- Od pamtiveka i pojave prvih klasnih razlika - mi živimo u nekom obliku robovlasništva. On je u nekom periodu istorije bio "mekši" ili "tvrđi" za potčinjene, ali robovlasnički odnosi su istrajali do danas. Danas su suptilniji - recimo da imate kredit, to vam je to, vi ste rob – a robovlasnik ne sme ubiti roba. Premala razlika i premali civilizacijski doseg. I obzirom da se u par hiljada godina to nije promenilo, ne znam ni kada će, i da li će ikad. I bojim se da će ideja "bratstvo, jednakost, sloboda" ostati neostvarena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati