Muzika

Direktno.rs

12. 02. 2021. 07:00 2

Rođendan večitog šmekera: Srećno!

Muzičar Momčilo Bajagić danas puni 61 godinu. Frontmen grupe Bajaga i instruktori bogatu karijeru započeo je sa 14 godina.

Prvo je svirao u bendu TNT, pa u grupama Ofi i Glogov kolac, da bi popularnost stekao kao ritam gitarista u Ribljoj čorbi kada je postao punoletan.

Mladi "Bager" kako su ga zvali u gimnaziji, ubrzo je postao autor pesama koje i dan danas slušamo: "Ja sam se ložio na tebe", "Muzičari koji piju", "Kada hodaš". Momčilo je bio jako vredan, pa je pisao pesme i za druge grupe i pevače poput Parnog valjka, Biljane Petrović, Čole, grupe Bulevar, Aske...

U tom kreativnom procesu, odlučio je da izda solo ploču, pa je započeo saradnju sa iskusnim muzičarima. U to neko vreme su ga isključili iz Riblje čorbe, pa je prirodan sled bio da nastavi da nastupa sa novim bendom koji nazivaju Instruktori.

Prvi album koji su objavili 1984. godine nazvali su "Pozitivna geografija", da bi godinu dana kasnije izdali i drugi " S one strane jastuka" na kom se nalazi sve hit do hita, poput "Zažmuri", "220 u voltim", "Ti se ljubiš", "Dvadeseti vek"...

1986. godine objavljuju album "Jahači magle" sa takođe pesmama koje su postale vanvremenski hitovi ("300 na sat", "Samo nam je ljubav potrebna", "Kao da ne zna da je gotivim", "442 do Beograda"...)

Nakon objavljivanja ovog albuma, grupu napušta Dejan Cukić, koji osniva svoju grupu Spori ritam bend. Bajaga i Instruktori nastavlju "turbo" da rade, pa 1988. objavljuju album "Prodavnica tajni". Godinu dana kasnije "izbacuju" album "Nema svemir čuje nemir", kompilaciju nastupa uživo i novih pesama.

1991. "Instruktori" objavljuju EP "Četiri godišnja doba", a 1993. sledi album "Muzika na struju", na kome se nalazi i istoimena pesma, zatim "Grad", "Jedino to se zove ljubav", "Balkan"...

Bajaga 1992. godine objavljuje muziku za film "Ni na nebu ni na zemlji". Pored naslovne numere i nekoliko ranije objavljenih pesama, na albumu se našao i hit svih maturskih večeri ikada "Moji drugovi".

Pet godina kasnije objavljuju "Od bižuterije do ćilibara", "Zmaj od noćaja" 2001. sa bonus pesmom "Zvezda", u čast FK Crvena zvezda, koja je istovremeno objavljena sa albumom. "Šou počinje u ponoć" objavljuju 2005.godine, a 2012. "Daljina, dim i prašina".

Momčilo Bajagić Bajaga je oženjen Emilijom s kojom je od srednjoškolskih dana i s kojom ima sina Marka i ćerku Anđelu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati