Muzika

I. D.

21. 01. 2021. 20:03 0

Kemal: Obišao svet, a nije video zemlju lepšu od Jugoslavije

Pre šest godina na današnji dan, u 67. godini, napustio nas je pevač i kantautor Kemal Monteno.

Kemal Monteno rođen je 1948. godine u Sarajevu, ali je poslednjih 15 godina života za svoj dom odabrao Zagreb. Njegov otac je bio italijanski vojnik koji je za vreme Drugog svetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku i zbog te ljubavi odlučio da ostane u novoj domovini.

Kako bi napravio balans između italijanskog porekla i mesta rođenja, Kemalov otac je odlučio da mu da bosansko ime, jer je prezime već jasno govorilo da ima italijanske korene. Mnogi su kasnije tumačili taj spoj mediterana i bosanske duše i u tome videli recept za njegov muzički uspeh.Ljubavne pesme po kojima je postao poznat predstavljale su mešavinu mediteranskog šarma italijanske kancone i specifične bosanske emocije. Kemal je tokom života ima mnogo hitova, mnogi su ga voleli, a on je na prvo mesto uvek stavljao svoju porodicu: suprugu Branku i dvoje dece.

Mnoge pesme koje je napisao i otpevao nosile su ženska imena. Ni to nije bilo slučajno.- Sva ženska imena iz mojih pesama vezana su za realne osobe, počev od Lidije, devojke koja mi je bila simpatija u osnovnoj školi, preko supruge Branke, ćerke Adrijane, Lore i Lejle, mojih unuka. Pesmu Olivija napisao sam nakon ogledanog filma Briljantin jer me je fascinirala Olivija Njutndžon. Pisao sam o Sarajevu, o bivšoj Jugoslaviji, o svima koje volim i koji su moji - istakao je jednom prilikom pevač koji je kao najtužniji period u životu označio april 1992. godine kada se raspala bivša Jugoslavija, jer je "obišao ceo svet, ali nigde nije video lepšu zemlju".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati