Muzika

Lidija Janković

22. 10. 2020. 20:00 0

"Ova situacija je KULMINACIJA DEHUMANIZACIJE"

Legendarni rok bend Kanda, Kodža i Nebojša (KKN) planira koncert u Beogradu za 7. novembar, a članovi grupe svakodnevno prate situaciju vezano za koronavirus. Gitarista KKN Nenad Pejović kaže za Direktno.rs da je u svakom vremenu, ipak, najvrednije ono što iznedri kultura. Novonastalu situaciju opisuje kao "kulminaciju dehumanizacije".

Gitarista Nenad Pejović podseća da je njihov bend sazrevao i afirmisao se tokom jezivih devedesetih, pa im novonastala situacija "nije ni prvi ni poslednji rodeo".

- Ipak, ne mogu da kažem da nismo popili traumu kao i ostatak čovečanstva, kada je krenulo zatvaranje po kućama. Ova situacija mi izgleda kao kulminacija jednog procesa dehumanizacije koji predugo traje, i globalno i lokalno, koliko god zbivanja kod nas bila specifična.

Upitan da opiše situaciju u muzičkoj indistriji i uopšte u kulturi Srbije, Pejović kaže da iz perspektive rok grupe nije siguran da može da se govori o muzičkoj indistriji i da je pre reč o muzičkoj privredi.

- U svakom slučaju, iako na periferiji zbivanja, Srbija prati globalni trend u kome bezlični algoritmi oblikuju masovni ukus, a što se tiče opisa kulture u Srbiji, mislim da je praktično sve rečeno. Lako bi mi bilo da pričam o besprizornostima koje nudi tzv. kulturni život u razorenom društvu kakvo je srpsko, ali činjenica je da on postoji i nemam sumnju da će ono najvrednije što kultura iznedri na kraju biti jedino vredno iz ovog vremena.

Vezano za najavljeni koncert u Kombank dvorani (7. novembar, 20h), gitarista je naveo da bi kad je reč o njihovoj izvedbi do tad "sve trebalo da lagne".

- Bend generalno dovoljno često ima probe i akcenat je pomeren na prilagođavanje repertoara nešto drugačijoj instrumentalnoj postavci. Za sada, očekujem samo da se koncert održi, prilike se menjaju od danas do sutra - jasan je Pejović.KKN je, prema njegovim rečima, uradio dosta novih pesama koje će, kako se nada, tokom sledeće godine moći ozbiljnije da promovišu.

- U junu ove godine smo objavili "Popis", dupli album sa ranije snimljenim pesmama i sa njega smo tokom ove godine, najviše u saradnji sa Đurđicom Gajić, objavili nekoliko spotova, trenutno je aktuelan video za Mediteran.

Na pitanje koja je njegova omiljena pesma KKN-a, Pejović kaže, po pravilu, uvek ona koju tek treba da snime.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati