Muzika

Direktno.rs

24. 10. 2020. 20:32 1

Oktobar je, počinje sezona kiša (VIDEO)

Dao bih sve da znam s kim spavaš, dao bih sve da znam s kim spavaš, a koga sanjaš, a koga sanjaš.

Bio je refren koji je jednostavnošću plenio te 1981. godine. Napisao ga je Goran Bregović koji je tada već uveliko znao da će kroz ove stihove pobuditi sećanje i nostalgiju svakog muškarca, a naročito žene koja posluša pesmu Zdravka Čolića, "Oktobar je, počinje sezona kiša", u tolikoj meri da će mu bukvalno svako oprostiti "srodnost" muzičke podloge ove pesme sa tri godine starijom "Hold the line" koja je bila debitanski singl američkog rok sastava Toto.

Padaće, slutim mirisom
padaće, čeznem za tobom
al' srce nek se stiša nek zazvoni telefon
oktobar je počinje sezona kiša

Ko je kriv, ne znam odavno
ko je kriv, sad je nevažno
daj seti se mog broja noćas mi je gadno
javi mi se kao kad si bila moja

Ostatak je pesme koju je virtuozno izveo Zdravko Čolić, kisnući, za potrebe spota tokom cele numere i lomeći srca svih devojaka, pa i žena tadašnje Juge koje su imale sreće da "uhvate" spot na jednom od dva tadašnja TV kanala.

I vremenom sazrevajući, kao dobro vino, ova pesma danas, gotovo 40 godina kasnije, postala je himna oktobra, nadolazećeg kišnog perioda, ali je sve vreme ostala i velika ljubavna tema. Nastala u trenutku kada je kosmička karijera Zdravka Čolića možda bila i na vrhuncu, od strane tadašnjeg trijumfalnog trojca Kornelije Kovač - Goran Bregović - Zdravko Čolić, tema je koja nas još uvek neminovno podseti na neke neprežaljene ljubavi kojoj u mislima poručujemo "daj, seti se mog broja".

A sve to najjače funkcioniše u oktobarskim večerima poput ove.

Autor ovih redova je molio Zdravka Čolića daleke 1998. da "Oktobar je, počinje sezona kiša" uvrsti u listu za živo izvođenje. I zaista, nekoliko godina kasnije, nebo nad Marakanom je 2011. godine oparano gromoglasnim gitarskim solom iz ove pesme.

Jer, Zdravko Čolić je istinska legenda!

Uživajte!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati