Muzika

Direktno.rs [ Izvor: Avaz ]

18. 09. 2020. 09:40 0

Pola veka od smrti najvećeg gitariste svih vremena (VIDEO)

Jedan od najuticajnijih i najtalentovanijih gitarista u istoriji rok muzike, Džimi Hendriks, preminuo je na današnji dan pre 50 godina.

Rođen je 27. novembra 1942, a sa dvanaest godina dobio je svoju prvu gitaru, instrument koji je oblikovao čitav njegov život.

U mladosti je svirao po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe "Animals", Čes Čendler. Upravo mu je on ponudio da bude njegov menadžer i da s njim pođe put Engleske, što je Hendriks i učinio.

Hitovi "Hey Joe", "The Wind Cries Mary", "Purple Haze" i drugi napravili su Hendriksa zvezdom u Engleskoj. Njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Hendriks je pažnju publike, pored odlične svirke, izazivao i time što je gitaru svirao zubima.

Čuveni gitarista uveden je u američku Rock'n'roll kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine, a njegova zvezda u Holivudu postavljena je 1994. godine.

Prestižni muzički časopis Rolling Stones 2005. godine postavio je Hendriksa na prvo mesto liste "100 najvećih gitarista svih vremena".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati