Muzika

Direktno.rs

17. 09. 2020. 20:32 0

Kit Flint: Legenda rejv scene i heroj Srbije

Frontmen benda The Prodigy danas bi slavio 50. rođendan da njegov život nije tragično okončan pre godinu dana. U srcima ovdašnje publike zauvek će ostati zbog odluke da te 1995. dođe u Beograd i podari ljubiteljima muzike iskustvo života.

Flint je rođen 1969. godine, a njegovo detinjstvo nije bilo nimalo lako. Roditelji su mu se razveli kada je bio dečak i patio je od disleksije zbog koje je imao poteškoća u školi. Klasično obrazovanje je za njega okončano kada je imao samo 15 godina jer je izbačen iz škole.

Kako bi zaradio novac, Kit je počeo da popravlja krovove, ali je ubrzo postao deo acid house scene krajem osamdesetih godina. Tih godina je na rejvu upoznao izvesnog Lijama Hauleta sa kojim je kasnije osnovao The Prodigy i zavladao muzičkom scenom.

- Nikada nisam bio mozak iza benda - to je uvek bio Lijam. Ali smo zajedno bili kompletan paket. To je bilo ono što sam tražio – rekao je jednom prilikom Kit.

Andergraund rejv scena bila je obogaćena kada su oni počeli da snimaju i nastupaju. Svetsku popularnost i priznajnje postigli su singlovima "Firestarter" i "Breathe" sa albuma "The Fat of the Land" 1997. godine. Treći singl pod nazivom "Smack My Bitch Up" takođe se nalazi na listi hitova ovog benda. The Prodigy su prodali preko 25 miliona albuma širom sveta i postali svojevrsni brend. Svega toga verovatno ne bi bilo da u centru svakog spota nije bio kontroverzni Flint koji je pojavom izazivao simpatije mlađe publike, ali i čuđenje konzervativnijih gledalaca.

Čiroki frizura u fluoroscentnim bojama bilo je ono što ga je izdvajalo iz gomile, ali neverovatna energija kojom je zračio na sceni i u spotovima učinila je da Kit dobije status kultnog muzičara tokom života.

Za domaću publiku ovaj bend sa Flintom na čelu značio je mnogo jer su oni bili prvi umetnici  koji su 1995. godine odlučili da posete Srbiju. Naša zemlja je i njima bila prva destinacija van Velike Britanije, pa su se i kasnije tokom karijere uvek rado vraćali.

Taj koncert u Hali Pionir ostavio je neizbrisiv trag na generaciju koja je odrastala devedesetih godina u zemlji zahvaćenoj sankcijama i ratom. Organizacija ovog događaja trajala je više od godinu dana, a odluka benda da dođe u Srbiju učinila je da zauvek ostanu rado viđeni na ovim prostorima.  

- To je bila i spona sa svetom kome smo želeli da pripadamo uprkos novonastaloj situaciji gde smo preko noći postali banana republika. Prodidži je saundtrek tog vremena – objasnila je di-džej Tijana Todorović jednom prilikom u intervjuu za BBC na srpskom.

Kita Flinta je u martu prošle godine prijatelj pronašao obešenog, a kasnije je utvrđeno da je u organizmu imao velike količine alkohola i kokaina. Imao je 49 godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati