Muzika

Direktno.rs [ Izvor: 24sata.hr ]

04. 08. 2020. 17:01 0

Kako je Rajko proslavio Nove fosile: "Nisam umiljat, krijem se u muzici"

Tužne vesti su danas stigle iz Hrvatske - muzičar i tvorac Novih fosila, Rajmo Dujmić, preminuo je u bolnici u Rijeci u 66. godini nakon što je danima bio u kritičnom stanju zbog posledica teške saobraćajne nesreće. 

Rajko je rođen 7. avgusta 1954. godine. U Zagrebu je završio srednju muzičku školu, smer violina, a onda je apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Umesto da postane profesor muzičkog, posvetio se muzici i postao jedan od najplodnijih kompozitora zabavne muzike u istoriji hrvatske diskografije.

- S godinu dana dobio sam žulj na usnama od usne harmonike. Bio je to moj najdraži poklon za prvi rođendan. Godinama kasnije mama je često prepričavala kako sam tad stajao na stolu i svirao, a svi su gosti oko mene morali da plešu. Od najranije mladosti jedini moj način komuniciranja s ljudima bio je zvuk, a tako je ostalo i do danas. Muzikom se najbolje izražavam - rekao je Rajko pre godinu dana u jednom razgovoru za 24sata.hr. Prvu pesmu "Smij se" napisao je sa samo 13 godina i nalazi se na CD-u "Boom festivala" iz Ljubljane iz 1974. godine. Kao klinac je, priznaje, bio nemoguć. U njegovom je detinjstvu bilo svega, rekao je Rajko koji je, osim gitare i violine, svirao i klavijature.

Počeo je da svira klavijature u rok sastavima Grupa Marina Škrgatića i Crno bijeli, pa zatim Klan i Zlatni akordi. Ipak, ključni trenutak u njegovoj karijeri je dolazak u Nove fosile, koji prve diskografske uspehe beleže 1976. Iste godine pozvani su na Splitski festival, na kom su nastupili s pesmom "Diridonda", koja postaje hit u celoj Jugoslaviji. Time praktično počinje kompozitorska karijera Rajka Dujmića, koji se ubrzo iskazuje kao vrstan kompozitor, a Novi fosili počinju da nižu nagrade i priznanja na gotovo svim festivalima. Nisu samo bili najpopularniji bend u Jugoslaviji, nego i u zemljama bivšeg Istočnog bloka.

Gotovo sve pesme komponovao je Rajko, a najprodavanija ploča do danas je ostala "Budi uvijek blizu" iz 1981 godine, s tiražom od 500.000 primeraka, pa je ubrzo dostigla dijamantski tiraž. Na njoj su neki od prvih velikih Rajkovih hitova, poput "Plava košulja", "Tonka" i balada "Ključ je ispod otirača".

U vreme najveće slave objavili su 15-ak singlova i šest long-play ploča, a sledile su velike turneje po tadašnjem Sovjetskom Savezu, Sjedinjenim Američkim Državama i  Kanadi, ali i brojnim evropskim zemljama. Koncerti su im uvek bili danima unapred rasprodati. Nakon što je prva pevačica, Đurđica Barlović, 1983. godine napustila sastav i posvetila se porodičnom životu, na njeno mesto tad dolazi 20-godišnja Sanja Doležal. I tokom 80-ih, zahvaljujući uglavnom Rajkovim pesmama, Fosili nastavljaju blistavu karijeru. Godine 1986. dobili su i nagradu Stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Drezdenu, a album "Za dobra stara vremena" dobio je Grand Prix tadašnje Jugoslavenske radio-televizije za najbolji album u kategoriji pop muzike.

Upravo su Novi fosili proslavili tadašnju državu na Evroviziji. Godine 1987. Rajko je komponovao veselu pesmu "Ja sam za ples" i u Briselu su dospeli na visoko četvrto mesto. Osim toga, singl je objavljen u devet evropskih zemalja. Ali, pravo iznenađenje Rajko je pripredio publici krajem 80-ih. Napisao je muziku za pesmu "Rock Me", koju je 1989. godine, na tekst Steve Cvikića, otpevala na Eurosongu Emilija Kokić. Dvorana u Lozani je gorela!

Ispratili su je oduševljenim aplauzom, a da je pesma apsolutna pobednica Eurosonga, potvrdili su i žiriji iz svih evropskih zemalja. Prvi put u istoriji takmičenja pobedila je pesma iz Jugoslavije, tj. predstavnica Radio televizije Zagreb. Tako je Dujmić doveo Eurosong prvi put u glavni grad Hrvatske, i to 1990. godine. Novi fosili raspali su se godinu dana kasnije i ponovno okupili 2001., ali više nikad nisu ponovili zvezdane uspehe iz 70-ih i 80-ih. Nažalost, zadnjih godina Rajko je više punio naslovne strane povremenim ispadima, a i sam je priznavao da nije baš najveštiji vozač.

- Nisam elokventan, ne znam da budem umiljam, ne znam ni da se pretvaram. Jedino mesto na svetu gde mogu da se sakrijem od svih grubosti, nepravde i gluposti je muzika - priznao je pre godinu dana u razgovoru za "24sata.hr".     

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati