Muzika

Direktno.rs

05. 06. 2020. 18:48 0

Prošlo je deset godina od OVE pesme

Na današnji dan pre deset godina izašla je pesma "Waka Waka" i oduševila slušaoce širom sveta.

Kada je pre tačno deset godina najavljeno da će zvaničnu pesmu za Svetsko prvenstvo u fudbalu napisati i izvesti kolumbijska superzvezda Šakira, mnogi su sumnjali u pevačicin talenat i sposobnost da stvori kompoziciju koja bi imala moć da okupi ljude i prenese duh igre.

Ipak, na današnji dan 2010. godine, svetu je dala pesmu "Waka Waka" koja je mesecima kasnije i dalje odzvanjala u našim ušima.

Teško je poverovati da je prošla decenija od fudbalskog spektakla u Južnoafričkoj Republici. Čuvene vuvuzele koje su nam probijale uši, neizvesne utakmice i ta pesma…

"Waka Waka" je postigla neviđen uspeh pri objavljivanju, a do danas je “skupila” neverovatnih dve i po milijarde pregleda na Jutjubu, što je stavlja na 26. mesto najgledanijh videa na ovoj platformi. Iako je "Wavin' Flag", pesma somalijsko-kanadskog umetnika K’naan-a, objavljena dva meseca ranije kao prva zvanična pesma Svetskog prvenstva, nije uspela da postigne toliki uspeh kao Šakirina kompizicija.

"Wavin' Flag" je dobro primljena od strane ljubitelja fudbala i onih manje zainteresovanih za sport, ali "Waka Waka" je prestigla sve dotadašnje uspehe pesama na Mundijalima i Šakiri donela ogromna priznanja. Postala je njena najuspešnija pesma cele karijere, prestigavši čak i planetrani hit "Hips Don’t Lie".

Refren pesme u kojoj se čuju reči "waka waka" pozajmljen je iz numere "Zangalewa" koja je bila veliki hit na afričkom kontinentu, ali i u Kolumbiji, zemlji porekla autorke. To je izazvalo kontroverze, a jedno vreme je kružila priča i da će Šakira biti suočena sa tužbom od strane kamerunskog benda Golden Sounds čija je ovo kompozicija. To se ipak nije desilo jer, kako je kasnije pomenuto, ni ovaj bend nije originalni tvorac termina i refrena, i njihovo izvorno poreklo ne može sa sigurnošću da se utvrdi.

Spot u kojem kolumbijska zvezda pokazuje svetu korake koji su upamćeni kao "waka waka ples", upotpunjen isečcima sa različitih fudbalskih mečeva, poslužio je da ojača poruku pesme: važnost ujedinjenja ljudi i vere u sopstvene ciljeve.

Čini se da je u Šakira uspela da postigne sve ovo, jer je četiri godine kasnije opet izabrana za izvođača pesme Svetskog prvenstva. "La La La" je takođe postigla zavidan uspeh, pa su mnogi komentarisali kako bi Šakiri trebalo dati doživotni zadatak pisanja pesama za prvenstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati