Muzika

Predrag Đukanović

29. 02. 2020. 08:00 0

Kako je Bregović Džoniju "ukrao budućnost" (VIDEO)

Svojevoljan odlazak Branimira Džonija Štulića u ofsajd, daleko o balkanskih pravila igre, dao je ovom muzičkom geniju mističnu dimenziju, koja iz godine u godinu raste. Na talasu misterija snimani su filmovi, pisane knjige, ispredane priče, a jedna takva, našla se u filmu "Kad Miki kaže da se boji - tko su junaci Džonijevih pjesama", u kojem fotograf i dizajner Igor CC Kelčec ispričao anegdotu o Džoniju i Goranu Bregoviću.

Jedne jeseni, "Azra" je svirala u Sarajevu, a pre koncerta razgovarali su Džoni Štulić i Goran Bregović.

- Džoni kaže Bregoviću: Slušaj Brego, ja ne mogu više ovo. Koncerti, bend, četiri instrumenta, gitare, razglas... Sve isto, publika isto reaguje i na mene i na Zdravka Čolića... To je tako isto sve... - prepričava razgovor Igor CC Kelčec, koji se proslavio time što je napravio najvažnije i najpoznatije portrete Džonija Štulića.

On potom nastavlja da citira Džonija.

- "Ja sebe vidim: Pozornica, a ja ko Bo Didli. Malo sviram gitaru, malo ne, pucketam prstima, kad ne sviram zabacim iza sebe... U belom odelu. A iza mene sultanova svita. Kad sultan krene u pohod, pa njegova kamarila svirača na dairama, zurlama, pa pevačice... To me prati. Sevdah šatl bend", Džoni kaže ovom - priča Kelčec.

I zasita sam ovaj opis biva odnekud poznat, a odakle, dalje pojašnjava Kelčec.

- Pre nekoliko godina odem u Trst i vidim plakat Goran Bregović Orkestar za svadbe i sahrane. Bregović u belom odelu, iza njega sultanova svita zurle, daire. Malo svira gitaru, malo ne svira. K'o Bo Didli.. Pucketa prstima. Koji put i podvrisne bogami... Pa se misliš... Dobro... Može i tako... Izgleda da može i tako - zaključio je Kelčec u filmu "Kad Miki kaže da se boji - tko su junaci Džonijevih pjesama" iz 2005. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati