Muzika

Direktno.rs [ Izvor: balkanrock ]

23. 01. 2020. 19:57 0

Pesme koje su obeležile TV serijal “Monti Pajton”

Jedna od zvezda TV serijala Monti Pajton, Teri Džoun, preminuo je pre 21. januara, nakon duge borbe sa retkim oblikom demencije.

- Svi smo izgubili ljubaznog, smešnog, toplog, kreativnog i istinski voljenog čoveka čiji su beskompromisna individualnost, nemilosrdan intelekt i izvanredan humor doveli do uživanja miliona ljudi tokom šest decenija - napisala je porodica.Publika izvan Velike Britanije, Terijev lik uglavnom vezuje za slavnu humorističku TV seriju ”Monti Pajton" (1969-1974).

Stekavši neophodno iskustvo, cela ekipa je vrlo brzo došla u kreativnu autorsku fazu, te je u periodu između 1969. i 1975. godine nastao antologijski ciklus uvrnutih i sasvim različitih antiskečeva – parodija, smeštenih u četiri TV serijala “Monti Pajtona” od 45 epizoda.Bio je to polučasovni šou humora, satire, animacije, muzike…stilski bitno različit od bilo čega što je do rada bilo viđeno. Pajtonovci su se u svojim antiskečevima pojavljivali kao autori, režiseri, glumci, animatori, scenografi, muzičari, producenti. Na udaru ismevanja našle su se tada istorijske ličnosti, političari, kraljevska porodica, umetnici i filozofi, domaćice i radnici, malograđanština i, posebno, BBC.

Kreativni vrhunac Monty Pythona usledio je sedamdesetih godina prošlog veka. Na red je tada došao niz igranih filmova, a uz njih i knjige, ploče i glumačka ostvarenja kod drugih reditelja.

Pred vama je lista od osam pesama koje su obeležile serijal “Monti Pajton”.

1. "Brian Song"Naslovna pesma serijala “Life Of Brain”. Otpevala ju je tada šesnaestogodišnja Sonja Džouns koja je bila prateći vokal Klifu Ričardu, Eni Lenoks i Roling Stounsima. 

2. “Decomposing Composers”Majkl Palin je ovu pesmu napravio za album “Monty Python’s Contractual Obligation Album” i otpevao u stilu karaktera Luiđija Verkotija, koji se pojavljuje u jednom od prvih skečeva “Monty Python’s Flying Circusa”.

3. “Always Look on the Bright Side of Life”Erik Idle uradio je ovu poletnu i optimističnu pesmu za film “Life Of Brain". Pesma je postala vanvremenski hit i često se izvodi na javnim događajima, a jedan u pet Britanaca bi želeo da se pesma peva na njegovoj sahrani. Inače, pesma je izvođena i na sahrani Grejema Čepmena 1989. godine, kao i na završnoj ceremoniji Olimpijskih igara u Londonu 12. avgusta 2012. godine, kada ju je Erik pevao kao deo tačke u kome obučen u cirkuskog akrobatu ne uspeva da bude izbačen iz topa.

4. “Lumberjack Song”Pesmu potpisuju Teri Džouns, Majkl Palin i kompozitor Fred Tomlins. Iako je bila deo skeča 1969. godine, ona je svoju popularnost doživela u verziji Džorža Harisona 1975. godine. Harison je jednom prilikom izjavio da duboko veruje da se duh Bitlsa preselio u grupu “Monty Pythona”. Interesantan je i podatak da se na isti dan kada se prvi put emitovao ovaj serijal, ali sedam godina ranije, pojavio prvi singl Bitlsa.

5“Every Sperm Is Sacred”Ova pesma je deo filma “The Meaning of Life” i bila je nominovana 1983. godine na BAFTA Music Award kao Najbolja originalna pesma u filmu. Tekst za nju napisali su Majkl Palin i Teri Džouns.

6. “I’m So Worried”Teri Džouns napravio je ovu pesmu za album “Monty Python’s Contractual Obligation”Ona na šaljiv način govori o globalnim problemima a neki od njih su zagađenje, sukobi na Srednjem Istoku, moderna tehnologija…

7. “Medical Love Song”Još jedna pesma sa albuma “Monty Python’s Contractual Obligation”. Komponovali su je Erik Idle i Džon Du Prez, dok je tekst za nju radio Grejem Čepman.

8. “Bruce’s Philosophers Song”Pesma koju je komponovao Erik Idle i napisao tekst za nju. Deo je “Monty Python’s Flying Circus”  iz 1970. godine, a našla se na albumu “Matching Tie and Handkerchief". U njoj Pajtonovci, kao grupa australijskih mladića (svaki nazvan Brus), pevaju o alkoholisanju poznatih filozofa Imanuela Kanta, Sokrata...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati