Muzika

Ljubica Stanković

01. 01. 2020. 19:07 0

Vrećo za Direktno: Muška i ženska strana su mi jedno

Sevdah je mene izabrao i to je bila zaista moja misija, razlog zašto sam tu gde jesam i moja najveća ljubav, rekao je bosanski umetnik, Božo Vrećo u intervjuu za Direktno.rs

Stvaralac pesama koje su bogate dubokom tradicijom, i čija reč potiče od arapske reči "savda", što na bosanskom znači "ljubav", magistar je arheologije koji smatra da granice ne postoje ako znate šta želite. 

- Najveća iskopina za mene je upravo sevdah, onakav kakvog ga doživljavam - oslobođenog, bez poljih podela, dakle dualan i  ezrodan iliti sverodan, sajralan, magičan i spiritualan, mantričan i katarzičan, kao i ljubavan, melanholičan, dramatičan i preemotivan, jer bez tragedije ne bi ni bilo sevdaha. Sevdah peva o patosu čoveka, njegovoj sudbini i s time se poistovećujemo - započeo je svoju priču Vrećo.

 Kada ste počeli da se bavite pevanjem i kako ste se odlučili za sevdalinke?

- Sa završetkom studija, sa 26 godina, znao sam da ću se posvećeno baviti celi život sevdahom, istražujući, prikupljajući vrednu arhivsku građu i preoblikujući interpretaciju i sam način pisanja i komponovanja sebi, onako kako je osećam i volim. Naslušao sam se podobro svih starijih izvođača i sazlija sevdaha pre nego sam stvorio sopstveni stil u sevdahu. Morate uvek puno učiti i raditi na sebi da biste bili zadovoljni onim što čujete i spoznate.Kakvu je vezu pronašao između arheologije i muzike, govori činjenica da sve što je arheološki prikupio pomoglo mu je na autentičnosti, detaljima i tradicionalnosti za građu pesme koju je onda sevdalijski i muzički oblikovao tako da odgovara istorijskom, a opet da unese avangardu i modernu u sevdah. Taj uspeh za njega predstavlja nagradu.

Kako izgleda stvaranja nove pesme?

- Stvaranje predstavlja spontano iščitavanje i učenje kroz konstantan rad da se prikupe što vredniji podaci ili pak legende o nekom i nečemu iz prošlosti, što mogu uzeti kao inspiraciju za moje stvaralaštvo. Pesme odnosno tekst, nastaju uvek posle melodije. Najpre čujem tu melodiju u glavi i počnem zapisivati tekst pesme, kad je otpevam u telefon i snimim onda je to - to, zabeležena je do studija i spremna za sve moje divne fanove koji jedva čekaju svaku moju novu pesmu. Kantautorski rad me potpuno opušta i uživam svim svojim bićem u tome.Ovaj kantautor magičnog glasa i otvorenog srca upravo čini da njegov ekscentrični imidž napravi sinonim modernog doživljaja sevdaha. Za njega muškarac ne čini odelo, već su njegova muška i ženska strana u večitoj harmoniji.

Da li mislite da je sa pojavom nove muzičke scene bačena senka na sevdalinke?

- Sve što je vredno trajaće večno, osnovna razlika je s čime upoređujete sevdah. Nije sve muzika što čujete, a popularno je. Morate se zapitati ko to sluša. Sevdalinka je dragulj i svakako da će uvek biti deo svetske tradicionalne baštine i u mom slučaju žanr koji se jasno i vrlo uspešno kombinuje sa drugim žanrovima i dozvoljava promene, jer je potpuno oslobođen bilo kakvih kodeksa kako treba nešto zvučati i otpevati se. Pesma je da se peva dušom, ne da se kroti i stavlja u forme.Šta biste poručili mlađem sebi?

- Ne bih ništa promenio. Ja živim snove upravo jer hrabrošću, odvažnošću, talentom i istrajnošću gradim put, i kao mlađi znao sam šta želim i težio sam tome, Bog je uvek uz mene i pomaže mi. 

Koji su Vam planovi za 2020. Da li možemo da očekujemo novi album?

- Novi album snimam u januaru sa Edinom Karamazovim i verujem da će izaći na proleće/leto. Godina se već polako puni datumima i svakako da će biti puno koncerata i turneja širom sveta - Amerika, Kanada, Australija, Skandinavija, sjajni festivali širom Evrope i koncerti u prestižnim koncertnim dvoranama i sakralnim objektima. Nova knjiga, novi album za 2020-tu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati