Muzika

Direktno.rs

21. 09. 2021. 16:21 0

"Poštenije nisam mogao da potrošim godine": Milanov rođendan

Frontmen kultnog benda Ekatarina Velika Milan Mladenović napunio bi danas 63 godine. O šarmeru kog većina žena i dalje smatra prototipom savršenog muškarca "svi znaju sve". Neko više, neko manje...ali ono što je činjenica je da je on mrtav i da će njegova muzika živeti večno.

Dečak iz vode umro je 5. novembra 1994. u svojoj 36. godini, posle tri meseca borbe sa rakom pankreasa u jednoj novobeogradskoj višespratnici sa verom u bolju budućnost i sutra vredno življenja za one koji ostaju.

1982. sa gitaristom Dragomirom Mihajlovićem Gagijem osnovao je bend "Katarina II", a kasnije je grupa promenila naziv u EKV. Uz Milana najduže je u grupi bila klavijaturistkinja Margita Stefanović.

Citati iz pesama kultnog benda ostavili su neizbrisiv trag, a podsećamo na nekoliko:

"Ljudi odlaze, odlaze i odlaze... Ovde je dosadno, svi su pobegli. Na neko zabavnije mesto, daleko je, daleko je, Amerika"

"Treba mi svet, otvoren za poglede, otvoren za trčanje. I treba mi soba da primi pet hiljada ljudi, sa dignutim čašama, sa dignutim čašama"

"I kada mislim da je svega mi dosta, kad krenem da se hvatam za zemlju opet osećam glad. Glad mi otima dodir, glad mi uzima dušu"

"Ovaj krug sam smislio, ovaj krug sam stvorio. Ovaj krug sam razbio, u vetar rasuo. Vetar misli, vetar zna, sve što znamo ti i ja. On me voli, on me nosi, on me razbija"

"Ja sam oduvek spavao, s' tvojim imenom na usnama. Ti si oduvek spavala, s' mojim imenom na usnama. I kud' god krenem, tvoja je ruka u mojoj ruci. I kada želim nešto da kažem, ja kažem mi! Ljubav, ljubav, ljubav, ah ljubav!"

"Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude. Ovo je kuća za nas, ovo je kuća za svu našu decu. Pogledaj me, o, pogledaj me očima deteta"Iako u početku nije imao podršku roditelja za izbor muzike kao životnog puta, podržali su ga već posle prvog hvalospeva u novinama koji je veoma brzo usledio.

- Moja muzika je crna onoliko koliko su i dešavanja oko nas "tamna". Ako pogledaš našu političku i ekonomsku situaciju, nećeš videti nijedan jedini zračak sunca. U takvim okolnostima, ja ne mogu da pevam veselice i poskočice, jer to nije u skladu sa mojom ličnošću. Ako će nekome biti lakše, onda neka moju muziku klasifikuje kao tamnoljubičastu! - govorio je legendarni muzičar.

O njegovom privatnom i intimnom životu se veoma malo zna, sem da je poslednje godine proveo sa Majom Maričić, koja je bila njegova najveća životna ljubav. Upravo toj devojci posvećena je i pesma "Oči boje meda".Možda najpopularnija pesma EKV je "Par godina za nas".

Svakako neizbirisiv trag je ostavila i "Ti si sav moj bol".Kao i "Krug" bez kog kao da se žurka nije ni desila.U avgustu 1994. nakon nastupa grupe na Festivalu u Budvi, Milan biva prebačen u bolnicu, gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.Umro je iscrpljen sa svega 35 kilograma. Sahranjen je na beogradskom Novom groblju.

Nedavno je osnovana zadužbina Milana Mladenovića, ustanovljena je nagrada koja nosi njegovo ime, a u Beogradu plato ispred Doma omladine, kao i jedan prolaz u Novom Sadu.

- Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine - izgovorio je Milan Mladenović, što se može čuti u 39. minutu video-snimka ispod teksta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati