Film i TV

Direktno.rs

10. 10. 2021. 11:29 1

"Doručak kod Tifanija" traje 60 godina: Ovo niste znali

Prošlo je 60 godina od nastanka legendarnog filma "Doručak kod Tifanija", koji je vremenom postao jedan od najpopularnijih ostvarenja svetske kimenatografije.

U centru priče (zaosnovane na noveli Trumana Kapotea) jete naizgled naivna mlada devojka Holi Golajtli (Odri Hepbern), koju privlače bogati muškarci i koja želi da se uda za novac, sprijateljuje se sa problematičnim piscem Polom Vardžekom (Džordž Pepard), koji živi u susednoj stambenoj zgradi u Njujorku.

Film iz 1961. godine je režirao Blejk Edvards, a ovo su neke od činjenica koje verovatno niste znali o čuvenom filmu "Doručak kod Tifanija".

1. Truman Kapote je želeo Merilin Monro kao Holi

Iako je Kapote to priželjkivao, do saradnje nije došlo. Monroovu je njena savetnica i trener za glumu Pola Strasberg ubedila da ne glumi "damu noći", a Merilin je na kraju prihvatila savet. Truman Kapote je zbog toga bio besan i čak je rekao da ga je Paramount "prevario za sve pare" kada su na kastingu izabrali Odri Hepbern, te da je "Doručak kod Tifanija" film sa najpogrešnijim kastingom ikad.

2. Velike zvezde u konkurenciji

Uloga Holi Golajtli ponuđena je i Širli Meklejn, ali i ona je odbila. Glumica je posle navela da žali zbog te odluke. Ulogu je odbila i Kim Novak.

3. Čak se i Odri Hepbern nećkala

- Nisam mislila da sam prava osoba za tu ulogu. Imala sam vrlo malo iskustva, zaista, i mislila da nisam kompetentna. Moram da se u potpunosti oslonim na instinkt. Blejk Edvards me na kraju nagovorio. On je savršen i kao glumac, i kao reditelj, i otkrila sam da njegov pristup naglašava istu vrstu spontanosti kao i moju - rekla je Odbri Hepbern za "New York Times".

Inače, Hepbernova je prihvatila ulogu kada je odlučeno da Blejk Edvards bude režiser.

4. Stiv Mekvin zamalo da bude Pol

Blejk Edvards je želeo Stiva Mekvina za glavnu mušku ulogu, međutim poznati glumac je bio pod ugovorom na drugom projektu. Takođe, Edvards je producentima preporučio Tonija Kertisa za ulogu Pola Vardžeka.

Iako je Kertis želeo ulogu, producenti nisu bili zainteresovani.

5. Džordž Pepard je iritirao sve

Blejk Edvards nije želeo Džordža Peparda u ulozi Pola Vardžeka. Reditelj je, kako se piše, išao toliko daleko, da je producente molio da ga ne angažuju. Pepard, koji je na kraju dobio ulogu, nije slušao upustva reditelja i odbijao je da se saglasi sa njim. Hepbernovu je nerviralo što je Pepard sve previše analizirao.

6. Haljinu Holi Golajtli je dizajnirao poznati modni kreator

Iber de Živanši je dizajnirao malu crnu haljinu koju je nosila Holi Golajtli. Ova kreacija je završila na aukciji 2006. godina, a njena vrednost je bila preko 900.000 dolara. Hepbernova i Živanši su ranije sarađivali na filmovima "Sabrina" (1954), "Funny Face" (1957) i "Love in the Afternoon" (1957).

7. Blejk Edvards nije štedeo za scenu zabave

Ni vremenski, ni materijalno. Scena zabave se snimala šest dana, a gosti su bili i prijatelji reditelja u pravom životu. U sceni je korišćen pravi šampanjac, zatim 120 galona sokova, 60 boksova cigareta, hot-dogovi, čipsevi, sendiviči.

8. Prodavnica nakita "Tifani" je prvi put još od 19. veka otvorila radnju u nedelju

Ipak, 40 naoružanih pripadnika obezbeđenja je bilo na terenu kako bi se sprečila potencijalna pljačka.

9. Miki Runi je prvo kritikovao, pa branio sebe zbog uloge gospodina Juniošija

- Bilo me je užasno sramota zbog uloge u "Doručku kod Tifanija" ... i mislim da se režiser, Blejk Edvards, nije baš ponosio time - napisao je u Runi u svojim memoarima "Life is Too Short" iz 1991. godine.

Kasnije, 2008. godine, promenio je mišljenje.

- Svako mesto na kom sam bio u svetu ljudi kažu: "Bože, bio si tako smešan", naveo je Runi, a potom otkrio i da je na snimanju bilo vrlo zabavo.

10. Pesma "Moon River" je imalo isečena iz filma

Tekstopisac Džoni Merser je pesmu u početku nazvao "Blue River", pre nego što je shvatio da već postoje druge pesme sa tim naslovom. Kompozitor Henri Manćini je mesec dana smišljao pravu melodiju i baš mu nije bilo lako.

- To je bila jedna od najtežih stvari koje sam morao da napišem, jer nisam mogao da shvatim šta će ova dama pevati gore na požarnim stepenicama - rekao je Manćini.

U jednoj verziji priče, predsednik Paramount Pictures-a, Marti Rankin, nakon prve projekcije filma tražio je da pesma bude isečena. Sreća te je Odri bila odlučna - to će se desiti samo preko njene mrtve.

Pesma "Moon River" osvojila je Oskara za najbolju originalnu pesmu.

11. Glorija Vanderbilt inspiracija za Holi?

Ne samo ona, već i i gračica Džoan Mekraken, Kerol Grejs, Lili Me (majka Trumana Kapotea), glumica i model Suzi Parker i druge.

12. Apartman Holi Golajtli prodat je za 7,4 miliona dolara

Naravno, enterijer je sniman u studiju, ali za eksterijer korišćeni su snimci zgrade u 71. ulici. To je nekretnini samo diglo cenu, pa je za ovu paprenu cifru prodata 2015. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati