Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

02. 10. 2021. 19:55 0

Jelena Gavrilović i Uroš Tomić o tajni uspeha serije "Kljun"

"Kljun" ne samo da je prva serija iz Srbije, već i iz ovog dela Evrope, koja se našla u selekciji Kanskog festivala. Među 10 najboljih serija koje će se gledaocima predstaviti ove godine u Kanu od 8. do 13. oktobra, naći će se i serija snimana u produkciji United Media.

Ovim povodom reditelji serije, Jelena Gavrilović i Uroš Tomić, za „Novu“ ističu koliko su uzbuđeni pred svetsku premijeru serije u Kanu, te otkrivaju da li su očekivali ovakav uspeh.

„To jeste prva serija sa ovih prostora, iz ovog regiona i zato to jeste velika stvar. Važno je napomenuti da to nije filmski festival u Kanu, ovo je dosta mlađi festival. No, s obzirom na to da su serije jedna od najvećih industrija, očekuje se od ovog festivala isto toliko veliki, kao što je filmski. Mi smo nominovani zajedno sa još devet serija, a velika je to stvar, jer su to serije iz Skandinavije, Izraela i raznih delova sveta, a to su zemlje koje su već poznate kao jaki borci na tom polju, tako da će biti teško“, priča rediteljka Jelena Gavrilović.

Zbog situacije s koronavirusom nažalost neće cela ekipa prošetati crvenim tepihom.

„Nažalost, s obzirom na trenutnu situaciju, nismo u mogućnosti da svi idemo na Festival u Kanu. Sigurno ćemo ići Uroš i ja kao reditelji, najverovatnije i scenarista Matija Dragojević i glavni glumac Stefan Vukić. Da nije korone, najverovatnije bismo išli skoro svi da prošetamo srvenim tepihom“, zaključuje rediteljka.

Jelena dalje ističe po čemu se serija „Kljun“ razlikuje od onoga što smo dosad mogli da vidimo.

„Mi kao ekipa iskreno možemo samo da pretpostavljamo šta se ljudima koji su birali koje će serije biti nominovane dopalo u „Kljunu“, odnosno šta su oni prepoznali kao drugačije. Serija je mešavina dosta žanrova i jeste nešto novo, odnosno osveženje na našim prostorima, čak možda i što se Evrope tiče, ali naravno, za Ameriku ovako nešto nije osveženje jer oni sve ove žanrove mešaju već decenijama unazad. Čak je i selektor za našu seriju rekao da je jedan duhovit odnos prema američkom žanru i toj njihovoj vrsti serija. Opet, pored mešavine toliko žanrova, za nas i region jesmo osveženje i zbog ženskog junaka. To je smešno, ali opet za nas i nije smešno jer je nešto novo. Drugi faktor je to što se serija i indirektno i direktno bavi temama vezanim za žene. Svi teže ka tome da se žene ne posmatraju više kao pasivni učesnici u radnji ili kao neka funkcija u muškom svetu“, zaključuje rediteljka.

S druge strane, reditelj Uroš Tomić, takođe ističe radost zbog učešća na Kanskom festivalu, ali i otkriva koliko je bilo teško koketirati s toliko žanrova i na kraju uspešno stvoriti jedno takvo delo.

Koliko je bilo teško koketirati s toliko žanrova i na kraju uspešno stvoriti jedno takvo delo – potpuno drugačije i novo, a opet uz važnu poruku i obrađenim društvenim temama?

„Pa to je Jeleni i meni bio najveći izazov. Mogu da kažem da smo baš uživali u tome. Daću vam jedan primer koji nema direktne veze sa našom serijom, film „Telma i Luiz“ obrađuje nepravedan položaj žena u društvu, u bračnim zajednicama, silovanje, osvetu, ubistvo, itd., a konstantno kroz film, koji je i krimić i drama i road movie i avantura , imate humor i vedrinu, čak i na samom „tragičnom“ kraju. Nama, celom timu serije Kljun, se činilo da je kod nas došlo do prezasićenja sa serijama koje imaju ozbiljne, važne, teške, mračne priče i teme, i koje se onda tako i bukvalno i obrade, uglavnom dvodimenzionalno. Plus smo mi ovde u scenariju imali i bitan motiv snova, i vizija – koji i Jelena i ja jako volimo, pa smo sa direktorom fotografije i glumcima uvek tražili kako da to sve bude i uzbudljivo i jednostavno , a opet i blesavo i životno“.

S obzirom da je serija nešto sasvim novom na prostoru Balkana kada je reč o žanrovima, ali ne i na svetskom tržištu kakave reakcije publike očekujete nakon svetske premijere u Kanu?

„To recimo stvarno ne možemo da procenimo. Neki prijatelji i kolege iz inostranstva su gledali trejler i baš im se dopao izgled serije, fotografija, atmosfera i pitali su ko je ta glumica – što je naravno bitno da vam glavni glumac ili glumica odmah privuku pažnju ljudi , a da se pri tome ne radi o poznatim licima. Ali kako će strana publika reagovati na samu priču, dijaloge, humor i ritam naše serije verujte to i nas baš zanima“.

Kako je koncipirana serija? Da li je mogući neki nastavak u slučaju da je nakon svetske premijere otkupi neka striming platforma kao što je Netfliks ili HBO i postane pravi svetski hit?

„Hahah – svetski hit neće sigurno postati, a takođe male su šanse da ovu seriju otkupi neka tako velika streaming platforma. Što se tiče nastavka, koncipirana je baš tako da je i moguć i poželjan. Videćete kada pogledate do samog kraja. A nije potreban Netflix ili HBO za drugu sezonu, jer recimo United Media pokriva toliko teritorija da nastavak može da se dešava ovaj put bez problema pored Srbije i na Bledu, ili Kritu , ili čak na Crnom moru u Bugarskoj“.

Iskren si i realan. Kakava su tvoja očekivanja od Festivala u Kanu? Da li misliš da serija može da osvoji glavnu nagradu?

„Stvarno ne – to kažem jer smo videli i trejlere ostalih serija u konkurenciji. Ali možda neko od naših glumaca može da bude dovoljno interesantan žiriju“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati