Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

02. 06. 2021. 18:25 0

Božović dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo

Dramski umetnik Petar Božović ovogodišnji je dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu - komičaru, koju dodeljuje festival "Nušićevi dani“ u Smederevu, saopštila je danas direkcija te pozorišne smotre.

Odluku o izboru laureata nagrade doneo je žiri u sastavu - Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja (predsednik žirija), Gordana Ðurđević Dimić, glumica i Nebojša Dugalić, glumac, pedagog i reditelj.

Požorišni festival "Nušićevi dani" osnovan je u Smederevu 1984. godine.

Kako je stručni žiri istakao u obrazloženju, Petar Božović je po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije, jer je celim svojim delom dao nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi.

Žiri navodi u pismenom saopštenju da je laureat, kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i tumačio blizu 200 uloga na filmu i televiziji, ostvario gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po dramskim tekstovima srpskih i svetskih klasika i autora savremenog doba.

Ako se za nekog umetnika može reći da je srastao sa dušom ovog podneblja, da je narodni umetnik, to je svakako Petar Božović, zaključuje se u saopštenju.

Istaknuti glumac je nedavno dobio i prestižnu nagradu "Dobričin prsten" koja mu je svečano dodeljena u foajeu male scene "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Božović je i dalje aktivan i vredan na malom i velikom ekranu, tako da trenutno snima ratni film "Heroji Halijarda" po scenariju Dušana Kovačevića i Radoša Bajića, koji i režira to ostvarenje.

Takođe, aktuelan je sa komičnom serijom "Tri muškarca i tetka", nešto ranije i naslov "Daleko je Holivud", a publika malog ekrana poslednjih sezona ga je videla u epizodnim rolama TV serijala "Meso", "Pet", i druge.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati