Film i TV

Direktno.rs

06. 04. 2021. 20:07 0

Najtužnije scene domaćih filmova: Suze same teku

Filmovi srpske i jugoslovenske produkcije uglavnom prikazuju surovosti, tragedije, stradanja, ratna stanja, ali su ujedno prožeti nežnošću, požrtvovanjem i ljubavlju.

Da li vam se desilo da ne možete da obuzdate suze dok gledate određeni film? Scene koje smo izdvojili iz domaćih ostvarenja čine baš to.

Poznato je da filmovi srpske i jugoslovenske produkcije uglavnom prikazuju surovosti, tragedije, stradanja, ratna stanja, ali su ujedno prožeti nežnošću, požrtvovanjem i ljubavlju.

U takvoj kombinaciji, iz velikog broja umetničkih dela domaće kinematografije izdvojili smo nekoliko ostvarenja, koja nas podsećaju na davno prohujala vremena, ujedno čineći da i danas uz njih zaplačemo.

Hajde da ih se podsetimo.

“Ptice koje ne polete”, film iz 1997. čiji naziv govori i više od reči snimljen je po istinitom događaju. Tužna sudbina devojčice Vesne je raspkala Srbiju, a i dan danas oni koji po ko zna koji put pogledaju film, neće ostati imuni na životnu borbu tog deteta. Naime, lekari su maloj Vesni koja je obolela od leukemije prognozirali još samo godinu dana života. Nakon tog saznja njen deda Zdravko, kog je tumačio Bata Živojinović, odvodio je na planinu gde je inače živeo, kako bi pokušao da je izleči pomoću prirode.

“Nebeska udica”, film o bombardovanju iz 1999. godine režirao je Ljubiša Samardžić. Radnja filma vrti se oko ljubavi prema sportu, bombardovanju i čoveku koji je izgubio život na terenu za košarku. Naime, Kaja bivši košarkaški reprezentaticac, odnosno Nebojša Glogovac želi da popravi teren za košarku u blokovima koji je usled posledica bombarodvanja postao ruševina, a tu nalazi na suparničku bandu. Ono što je posebno dirljivo u filmu je njegov odnos sa autističnim sinom Jovanom koji je prestao da govori posle rata.

Godine 2007. snimljen je film “Klopka“, u režiji Srdana Golubovića. U glavnim ulogama našli su se Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Anica Dobra, Miki Manojlović, Marko Đurović, Vuk Kostić, Bogdan Diklić, Olga Odalović, Dejan Čukić, Vojin Ćetković. Priča se vrti o prosečnoj beogradskoj porodici, Mariji koja je nastavnica u školi, Mladenu koji je građevinski inženjer i njihovom desetogodišnjem sinu Nemanji sa kojim se sudbina poigrava. Život ove porodice menja se preko noći, kada otkrivaju da njihov jedinac ima retku bolest, nakon iznenadnog srčanog napada.

"Ubistvo s predumišljajem" (1995) kad Bulika (Branka Katić) Bogdanu (Nebojša Glogovac) daje vunene šarape pred polazak na ratište i kasnije ih pronalazi u grobu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati