Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

26. 02. 2021. 10:46 2

Sud će odlučivati o razmiricama reditelja Dare i Rade

Polemike oko toga da li je priča u filmu "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića plagijat scenarija Arsena Diklića za "Djecu Kozare" po kojoj reditelj Lordan Zafranović već decenijama pokušava da snimi svoje ostvarenje rasplet će, po svemu sudeći, dočekati pred sudom.

Danima se u javnosti polemiše o tome kolilo liče likovi, motivi i scene u filmu "Dara iz Jasenovca" i scenario Arsena Diklića za "Djecu Kozare".

Reditelj "Dare" Predrag Gaga Antonijević ističe da je scenario Nataše Drakulić po kom je snimao film autentičan i da je Zafranovića u junu prošle godine tužio za "klevete raznih vrsta", a između ostalog i zbog optužbi za plagiranje scenarija za "Djecu Kozare".

Zafranović je na televiziji "Nova S" juče rekao da će pitanje o "fascinantnim podudarnostima" između Diklićevog scenarija i filma "Dara iz Jasenovca" postaviti pravnici.

- Ako se dokaže da je to uzeto iz scenarija Diklića, porodica Diklića - i ja u onom delu gde sam bio suradnik na tom tekstu - trebalo bi da dobiju neku zadovoljštinu, ali, naravno, to je sve u rukama pravnika i oni bi trebalo da kažu o čemu se radi. Meni je to strano, ali neka podudarnost koja je fascinirajuće da se mogla desiti u tako kratkom vremenu, takvom brzinom je to napravljeno da nas je dovelo pred svršen čin. Bili smo zaista iznenađeni i zaprepašćeni da je neko uzeo potpuno istu temu, da je uzeo iste likove, da je uzeo ista mesta i teritorije gde se dešava, isto vreme kada se film dešava. Da je uzeo sve, zapravo. Bili smo jednostavno fascinirani da je to moguće. Ali ne odustajemo, mi radimo svoj posao - rekao je Zafranović, reditelj filma o Jasenovcu sa devojčicom Radom u središtu priče.

Kada pričamo o filmovima "Dara iz Jasenovca" i "Djeca Kozare", treba istaći dva momenta, ukazuje za "Nova.rs" advokat Vladimir Gajić koji zastupa reditelja Lordana Zafranovića.

Prvi je, kako naglašava, taj što je reditelj "Dare iz Jasenovca" Predrag Gaga Antonijević tužio za naknadu štete Lordana Zafranovića nakon što je gostujući u emisiji na Drugom programu Radio Beograda "izrazio sumnju da je došlo do nezakonitnih preuzimanja ideja iz scenarija njegovog filma ‘Djeca Kozare’ za koji se 20 godina sprema da ga snimi".

- To je bilo u junu prošle godine i moj klijent je izneo sumnje u vezi sa tim filmom mnogo pre njegovog prikazivanja. A izneo ih je zato što je Antonijević bio čak u jednom trenutku predsednik komisije koja je odbila da uvrsti "Djecu Kozare" među one filmove koji će biti pomognuti iz budžeta Srbije da budu snimljeni - objašnjava Gajić, koji je odgovorio na tužbu i prvo ročište je zakazano za 30. jun.

Drugi momenat je, nastavlja, što sada imaju scenario filma "Dara iz Jasenovca", koji je i prikazan, pa će videti sa ekspertima da li je došlo do plagiranja.

- Ako jeste, podnećemo tužbu protiv reditelja Gage Antonijevića i vlasnika tog filma. Odnosno, Lordan Zafranović, kao i porodica, odnosno naslednici scenariste Arsena Diklića. Ali prvo treba da utvrdimo sve činjenice, a za to je potrebno vreme - kaže naš sagovornik.

Gajić dodaje da je "Daru iz Jasenovca" gledao pola sata, tako da ne može da poredi sa scenarijem "Djece Kozare".

- Lično, film mi je bio tanak, površan. Koliko sličnosti postoji u ova dva scenarija, utvrdiće eksperti - zaključuje Gajić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati