Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Vreme ]

29. 12. 2020. 18:17 0

Svetozar Cvetković: Nekad perjanice objektivnog novinarstva danas su mučne

"Politika pretpostavlja različitost mišljenja i kako ja volim da kažem 'umetnost kompromisa' da se te različitosti uvaže i pravom razuma ali i većinske moći donese odluka kojom se ide dalje. U nas je različitost nedostupna, kompromis samim tim nepotreban", rekao je u intervjuu za nedeljnik "Vreme" naš proslavljeni glumac Svetozar Cvetković.

Na pitanje da prokomentariše repliku iz "Žigosanih" koja kaže da je posao medija važan da bi imao ko da prenese ljudima u kojim pozama vole da vode ljubav naše starlete u usponu, Cvetković je naveo da uvek postoji mogućnost biranja strane.

- U tom kvazipolitičkom soft porno rijalitiju možeš da biraš stranu, ili si učesnik ili svedok. I jedno i drugo je podjednako degutantno, ali se konzumira. Zato više nije nikakvo čudo kada gledajući prečesto sajtove medija koji su do pre nekoliko godina bili tvrde perjanice objektivnog informisanja, jedan njihov link te baci na eksplicitne u vašem pitanju navedene erotske poze "starleta u usponu", a naredni klik na "a pogledajte kako ona tek izgleda ispod struka" te vodi na prizore sa skupštinskih zasedanja ili "svežeg" ispraćaja iz aleje velikana, svejedno… Mučno, ali istinito. Bensedin će postati svakodnevni deo naših obroka, ako već i nije - ispričao je Cvetković.On se osvrnuo i na debatu koja se nedavno pokrenula oko izbora "Dare iz Jasenovca" za srpskog kandidata za Oskara, kao i započeto snimanja "Košara". Da li je ovo znak da se radi na izgradnji određene slike o Srbiji uz pomoć filma?

- Kada se naslovi poređaju na ovaj način, onda se odgovor na vaše pitanje neminovno nameće. Ali, zaista nije tako. Ja nikad ne ulazim ni u kakve komisije, žirije, ali sada sam smatrao da je potrebno, najzad bili smo dobra ekipa u toj komisiji i svako od nas je imao svoje argumente i opširno elaborirao svoje stavove vezano za preko 40 projekata koji su pristigli na konkurs - rekao je on i dodao:- Da bude jasno, FCS je institucija koja ispred države podržava domaću kinematografiju, ali ako vidite ova imena u komisiji (Biljana Srbljanović, Darko Bajić, Srdan Golubović, Vladimir Vasiljević i ja) jasno je da tu nema autora kome bi bilo ko mogao sugerisati nekakve odluke koje su "prodržavne" da ne kažem "prorežimske". Mi smo jako puno vremena proveli nad delima koja su bila u konkurenciji, jako puno razgovarali, razlikovali se ali i slagali u mišljenjima i doneli neke samostojne i svesne odluke.

Glumac je prokomentarisao i stanje na političkoj sceni u ovom trenutku kao i urušavanje Demokratske stranke koju je do nedavno javno podržavao.

- U nas više nema politike, pa nema ni DS, bar onakve koja je vodila zemlju nekim smislenim putem. Politika pretpostavlja različitost mišljenja i kako ja volim da kažem "umetnost kompromisa" da se te različitosti uvaže i pravom razuma ali i većinske moći donese odluka kojom se ide dalje. U nas je različitost nedostupna, kompromis samim tim nepotreban. Ja ne mogu da komentarišem politiku jer je nema. Tu sam baš omanuo. Nisam imao sreće… - zaključio je Cvetković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati