Film i TV

Direktno.rs

03. 12. 2020. 15:30 2

Reditelj "Dare iz Jasenovca": Srbi na KiM žive kao u logoru

"Premijera filma 'Dara iz Jasenovca', srpskog kandidata za Oskara i Zlatni globus, održana je u Gračanici jer je položaj Srba na Kosovu i Metohiji sličan onom u logorima", izjavio je reditelj filma Predrag Gaga Antonijević.

Antonijević je ovih dana u centru pažnje, kako zbog prestižnih nominacija za nagrade Oskar i Zlatni globus, tako i zbog "neregularnosti" za koje je ekipa filma optužena u kontekstu srpskog kandidata za pomenute nagrade.

Govoreći za portal Kosovo Online, reditelj se nije osvrnuo na kritike jednog dela filmske zajednice, ali je napravio paralelu između tematike "Dare iz Jasenovca" i položaja Srba na KiM danas.- Srbe sada na KiM stavljaju u logor i tako ih tretiraju, što nije lepa asocijacija, nego tužna. Međutim, život mora da ide dalje, izguraćemo sve te stvari, a upravo ''Dara iz Jasenovca'' daje nadu na kraju, jer je to film ne o tome kako su nas ubijali, nego kako smo preživeli i simboličan je razlog zašto smo krenuli sa Kosovom i Metohijom - rekao je Antonijević, koji se trenutno nalazi u Los Anđelesu.

On je napomenuo i će njegov sledeći projekat definitivno za temu imati stradanje Srba na Kosovu.- U toku proteklih godina radio sam velike i bolne teme, Prvi svetski rat, sada Drugi svetski rat, film "Spasitelj" koji se bavio ratom u bivšoj Jugoslaviji, i sada imam nameru da se dotaknem i Kosova. U toj sam fazi života, imam 60 godina, i želim da se bavim najbolnijim tačkama našoj istoriji, ako mi Bog bude dao i da snimim - napomenuo je reditelj.

Antonijević je dodao i da će trka za prestižnim nagradama biti teška zbog jake konkurencije, ali da uvek ima šanse, kao i da američki ditributeri ne bi uzeli "Daru iz Jasenovca" da ne misle da je izuzetno snažan i da će ga američka publika razumeti i reagovati na njega.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati