Film i TV

Direktno.rs

16. 11. 2020. 16:34 2

Mira Banjac: Kultura je nacionalna kičma, a država je skrajnula!

"Kultura je skoro decenijama skrajnuta. Dokle god u jednoj državi koja pretenduje da bude pravna, kultura i umetnost ne budu važni kao privreda, kao zdravstvo, neće biti značajnih pomaka. Kultura je nacionalna kičma, to bi morali da znaju oni koji o tome misle", rekla je u intervjuu za "Serbian Times" naša proslavljena glumica Mira Banjac.

Ona se na početku osvrnula na stanje u kulturi u našoj zemlji. Priznala je da smatra da je situacija pre nekoliko decenija bila mnogo bolja kada je ovaj segment društva u pitanju.

- Nije sjajno. Sve zavisi od ljudi, stalno se viče "nema para, nema para." Nisu pare samo u pitanju. Sve je u glavi onoga koji daje te pare. I koji misli da li treba toliko ili ne treba. Čovek je najvažniji, gde god je nešto dobro i uspešno - iza toga stoji čovek, i ono što ne valja - iza toga stoji čovek. Čovek je mera života. Sedamdesetih, pa i šezdesetih, kultura je imala neki značaj. Tu se moglo nešto uraditi i stvoriti - rekla je Banjac i dodala:- Kultura je skoro decenijama skrajnuta. Dokle god u jednoj državi koja pretenduje da bude pravna, kultura i umetnost ne budu važni kao privreda, kao zdravstvo, neće biti značajnih pomaka. Kultura je nacionalna kičma, to bi morali da znaju oni koji o tome misle - navela je glumica.

Ona je ispričala i do sada nepoznate detalje iz svog privatnog života. Naime, njen otac je rođen u Americi, a ona je sa ovom zemljom celog života imala, kako je rekla, "sudbinsku" povezanost.- Moj otac je Amerikanac. Moja baba je bila prvi talas migracije, otišla je u Ameriku, živela je u Detroitu i bila je velika hohštaplerka. Radila je, trgovala alkoholom u vreme prohibicije. Tamo se rodio moj otac i kada je imao 21 godinu, baba se vratila i tako je moj otac pronašao moju majku. Uvek je bila katastrofa sa jezikom i sporazumevanjem u kući. Bio je sjajan čovek, ali nije mogao da izdrži ovde. Kada sam imala četiri godine, on se vratio u Ameriku. Nama je poslao garanciju, da mama i ja dođemo. Međutim, moja mama je bila jako mlada, i moj ujak je bio njen tutor. Rekao joj je da ne može da ide za Ameriku - ispričala je Mira.- Brinuo se kako će sa malim detetom, pritom nije znala jezik. Tada se još putovalo brodom, bilo bi to jako dugačko. Moja majka nije otišla, a otac se još nekoliko godina javljao. Posle je otišao u neki rat i ja sam izgubila svaki kontakt sa njim. Mislim da je poginuo. A moram da vam otkrijem jednu svoju veliku manu. Dosta sam obrazovana i načitana, ali ja ne znam engleski jezik. A to je sve iz psiholoških razloga. Dva puta sam pokušala da se upišem na Kolarčev univerzitet i nikako nisam prošla. Zato što su se moja baba i moja tetka, jer je tada baba dovela i svoju kćerku, užasno svađale na engleskom. Taj jezik je za mene bio katastrofa. I to je ostavilo psihološke posledice. Ja se njime služim onoliko koliko je potrebno, ali je to velika psihološka barijera. Nisam uspela to da usavršim - otkrila je Banjac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati